Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чорноморський флот підвищує ризик терористичних проявів в Криму

Понеділок, 26 квітня 2010, 17:20

Представники громадянського суспільства висловлюються проти пролонгації угоди про перебування ЧФ РФ на території України, бо це не відповідає національним інтересам.

Про це йдеться в спільній заяві, яку підписали 65 представників громадських, наукових і освітніх організацій, та 80 політично активних громадян.

Громадськість вимагає від Верховної Ради відмовити в ратифікації угоди, а також наполягає на наданні правової та політичної оцінки домовленостям Генпрокуратурою, Верховною Радою, Конституційним та Верховним судами України.

Представники громадянського суспільства, що підписали заяву, висловили категоричну незгоду з домовленостями між президентами України і Росії щодо подовження терміну дії угоди про перебування Чорноморського флоту РФ на території України до 2042 року.

Підписанти вважають, що ухвалення такого рішення "кулуарно, без громадського, експертного обговорення та політичної дискусії, без стратегічного планування та обґрунтування в категоріях нацбезпеки є неприпустимим".

"Наразі немає жодного висновку аналітичних структур (державних і недержавних), із яких випливала б необхідність чи навіть доцільність пролонгації", - зазначають вони.

На думку представників суспільства, питання нацбезпеки не можуть бути "розмінною монетою" у торгівельних переговорах будь-якого рівня (до яких відносяться і переговори про закупівлю російського газу): "Нацбезпека, територіальна цілісність нашої держави не є предметом комерційного обігу".

Також підписанти вважають, що на території України не повинно бути іноземних військових баз: "Це дух і буква Конституції, це воля українського народу... Базування російського флоту в Україні робить нас мимовільними заручниками Росії у випадку військових дій між нею та третіми країнами".

"Базування російського флоту підвищує ризик терористичних проявів у Криму, адже РФ є країною підвищеної терористичної небезпеки", - сказано в заяві.

"Президент Віктор Янукович перевищив надані йому Конституцією повноваження та заподіяв суттєвої шкоди національним інтересам України", - вважають підписанти.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...