Громадська організація йде до суду "мститися" за Бандеру й Шухевича

Вівторок, 27 квітня 2010, 12:00

Громадська організація "Гармонія і порядок" оскаржуватиме у суді присвоєння звання Героя України низці воїнів та діячів.

У вівторок вона подає перші 5 позовів із 18-ти до Львівського окружного адмінсуду про скасування звання Героя України радянському воїну Олексію Бересту, який у 1945 році підняв червоний прапор над Рейхстагом, учасниці антифашистського підпілля у Києві Тетяні Маркус, воїну-кулеметнику Михайлу Василишину, чорнобильцю-пожежнику Кузьмі Дерев'яненку, партизанці Шапіро.

Як повідомляє Радіо "Свобода", це - реакція на рішення Донецьких окружного та апеляційного адміністративних судів, які скасували звання Героїв двом діячам українського визвольного руху - Степану Бандері й Роману Шухевичу.

Адвокат Дмитро Гудима повідомив, що громадська організація "Гармонія і порядок" подає позови до львівського суду, щоб привернути увагу як до "абсурдності українського судочинства", так і ситуації, яка склалась з присвоєнням нагород в державі.

Адже, зазначає адвокат, якщо виходити з логіки донецьких судів, які позбавили лідера ОУН Бандеру й головнокомандувача УПА Шухевича звання Героя України через те, що вони не були громадянином України, то і президент Леонід Кучма, і президент Віктор Ющенко удостоїли високих звань 18 осіб, які теж не були громадянами України.

Серед них - і поет Василь Стус, і композитор Володимир Івасюк.

За словами адвоката Гудими, суди у Донецьку дотрималися закону "Про державні нагороди", але відкинули вимоги Кодексу адміністративного судочинства, задовольнивши позов особи, тобто донецького професора, чиї права, свободи, інтереси не порушувалися скасованим указом президента.

За оцінкою львівського юриста, рішення могло б бути законним, якщо б позивачем виступили чинний президент чи його попередник, чи рідні Бандери або Шухевича.

"Рішення львівського суду мало б бути аналогічним до донецьких. Тобто радянських воїнів, чорнобильців-пожежників, митців мали б позбавити звання Героїв України, бо вони померли ще до 1991 року, до проголошення незалежності держави", - сказав Гудима.

"Якщо ми не отримаємо на практиці відміни цих звань, то це свідчитиме лише про одне: що донецькі суди виконали політичне замовлення, мали політичний відтінок і нічого спільного з законністю не мають. Один Указ про присвоєння звання Героя негромадянам України підписав Леонід Кучма, а решту 17 Віктор Ющенко. Має бути у цьому всьому здоровий глузд", - каже адвокат.

При цьому він наголосив, що їхня організація "Гармонія і порядок" не має жодного відношення до політичних партій.

Подібні аргументи висуває й права партія - ВО "Свобода". У Донецький адмінокружсуд надійшов позов від луганського осередку цієї сили про позбавлення звання Героя України Береста, якому це звання присвоїв у 2005 році Ющенко. Аргумент - як і у справі Бандери.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:48
Керівники усіх відділів Samsung перейдуть на 6-денний робочий тиждень
10:39
фотоНа Донеччині за добу через російські обстріли загинули 4 людини 
10:31
ЗМІ: Іспанія протягом тижнів визнає палестинську державу
10:31
"Я закохуюся – це моя проблема". Історія харківського бізнесмена, екс-"регіонала" та волонтера Юрія Сапронова
10:30
фото, доповнено Росіяни вдарили по Дніпру і області: убили 6 дорослих і 3 дітей
10:25
Метро на Троєщину: у КМДА показали роботи на Подільському мосту
10:16
відеоГУР: Російський Ту-22МЗ вдалося збити на відстані 300 км від України. Чим саме
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
Усі новини...