У Європі хочуть, щоб Україна зберегла "європейський компас" попри Росію

Середа, 28 квітня 2010, 12:12

Міністри закордонних справ Німеччини, Франції та Польщі вітають нормалізацію відносин України і Росії, але сподіваються, що Україна не зійде з "європейського шляху".  

Про це йшлося на зустрічі міністрів закордонних справ так званого "веймарського трикутника" у вівторок, до якої долучився й голова МЗС України Костянтин Грищенко, передає Радіо "Свобода".

Міністри закордонних справ Німеччини, Франції та Польщі привітали нормалізацію відносин між Україною та Росією.

На переконання керівника французького дипломатичного відомства Бернара Кушнера, це "безумовно, відповідає європейським інтересам".

Глава німецького МЗС Ґідо Вестервелле, в свою чергу, наголосив, що взаєморозуміння між Києвом і Москвою - це шлях до запобігання енергетичним кризам на континенті.

Водночас міністри висловили сподівання, що Україна не сходитиме з європейського шляху розвитку.

"Для Європи важливо, щоб Україна й надалі зберігала європейський компас", - заявив Вестервелле.

Німецький міністр пообіцяв надати в цьому політичну підтримку Києву.

У свою чергу, Грищенко запевнив, що пріоритетом українського національного розвитку залишається наближення до стандартів ЄС і орієнтація на членство в цій організації.

Однак він зауважив, що партнерство з Заходом більше не будуватиметься за рахунок конфронтації з Росією.

Якихось конкретних домовленостей у Бонні досягнуто не було.

Однак, за інформацією української сторони, учасники зустрічі встигли обговорити низку актуальних напрямків співпраці між Україною та ЄС: від реалізації програми "Східне партнерство" до питань про перехід на безвізовий режим і створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС.

Як заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський, щойно Україна виконає всі передумови, слід розпочати переговори про створення зони вільної торгівлі.

Також обговорювалися суто європейські питання - зокрема, щодо європейської безпеки і створення спільного бойового підрозділу між країнами "Веймарського трикутника".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News