Опозиція не може об'єднатися через "пазурі" й "пориви" Тимошенко?

Четвер, 29 квітня 2010, 12:55

Лідери опозиційних сил щодня проводять консультації щодо об'єднання зусиль для боротьби з владою.

Про це сказав Анатолій Гриценко в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", відповідаючи на запитання, чи звертався він після 27 квітня до Юлії Тимошенко, Арсенія Яценюка, Віктора Ющенка й Олега Тягнибока з закликом об'єднатися.

"Такі розмови і консультації проводяться щодня. Однак якщо Юлія Володимирівна (Тимошенко) вирішила проводити свою власну політику і при цьому зберігати об'єднавчу риторику - з цього нічого не вийде", - сказав Гриценко.

"Я їй, як і іншим лідерам, говорив: сьогодні потрібно забути про всі рейтинги, вибори, особистісні конфлікти й стати в один ряд, але не призначаючи собі лідера. Лідерів не призначають - їх визнають. Тому, коли хтось проголошує себе лідером об'єднаної опозиції, це тільки роз'єднує її", - зазначив він.

"Іноді Тимошенко демонструє здатність сховати пазурі і діяти узгоджено. Але усі вже побачили - коли вона виходить до людей, її одразу охоплює передвиборний порив, з якого вона, напевно, так і не вийшла", - додав Гриценко.

Він визнав, що зараз немає єдиного центра, де розробляються сценарії подальших дій всіх опозиціонерів: "Я був би нещирим, якби сказав, що зараз уже функціонує єдиний координаційний центр, де, по-перше, узгоджуються всі рішення, а по-друге - виконуються. Цього ще немає".

"Тиждень тому на основі консолідації зусиль і втягування заради спільної справи пазурів, про які я говорив, мені доручили почати роботу з координації спільних зусиль із усіх питань, які стосується загроз нацбезпеці й обороні країни. Ця робота почалася", - сказав Гриценко.

Але, за його словами, "швидких рішень тут бути не може".

"МЗС нам уже повідомив, що попереду - десятки попередньо узгоджених угод із Російською Федерацією. Можна припустити, що значна їхня частина - угоди по передачу Росії монопольного контролю над окремими галузями економіки України. Тобто для об'єднаної опозиції роботи буде ще багато", - сказав Гриценко.

"Тому шлях консультацій і узгодження позицій краще проходити довше, але так, щоб це потім працювало ефективно. Створити формат взаємодії, у якому буде присутня фактично команда Тимошенко і декілька представників інших партій, - не координація усіх, кого турбує збереження України", - зазначив він.

Гриценко зазначив, що Тимошенко - "максималіст", вона "хоче, щоб усе було дуже швидко", а після всіх "побитих горщиків" об'єднатися "за день, два чи два тижні" неможливо.

"Особистий досвід спілкування з керівниками різних опозиційних сил показує, що розлами, які виникли між ними за останній час, не будуть подолані за два тижні (до 11 травня, до якого Тимошенко закликала усіх об'єднатися для протесту)", - сказав він.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування