Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна - "частково вільна" щодо преси, Росія - на рівні Гамбії

П'ятниця, 30 квітня 2010, 08:59

У 2009 році падіння рівня свободи преси у світі лише підтвердило сумну тенденцію останніх 8 років зі зменшення свободи.

Такий висновок неурядової організації "Freedom House" ("Дім Свободи", США), котра щороку досліджує за детальною методикою ситуацію зі свободою преси у світі.

У минулому році, мовиться у звіті "Freedom House", репресивні уряди продовжували наступ на вільнодумство, безкарно переслідували журналістів та намагалися втручатися у діяльність інтернет-видань. Своєрідним "лідерами" тут стали уряди Туркменистану, Узбекистану, Білорусі та Ірану, де найбільше тиснули на свободу преси.

Один із керівників "Freedom House", директор програм Крістофер Вокер наголосив у розмові з Радіо "Свобода" на прикрій тенденції зі свободою преси останніх років.

"У 2009-му ми знову побачили глобальне падіння свободи преси, як і в попередні роки. Це вже 8 рік поспіль, коли всюди у світі спостерігається повсюдно перевищення меж щодо утисків свободи преси", - наголошує Вокер.

"Freedom House" вираховує ранг кожної країни світу стосовно рівня свободи преси. Беруться до уваги юридичні, політичні, економічні фактори, правова база утисків свободи преси, редакційний тиск на ЗМІ з допомогою уряду, фактаж щодо залякування журналістів, структура власників ЗМІ у різних країнах.

Дані "Freedom House" за минулий рік показують, що лише кожен 6-й громадянин світу жив у країні з вільною пресою. Це дещо нижче, аніж у 2008 році.

Особливо жорстокі репресії переживала преса в Африці, Азії. Іран, котрий в аналізі зарахований до країн "не вільних", ще з 1982 року став своєрідним поганим рекордсменом із переслідувань преси за останні 30 років.

У Росії владі підконтрольна майже вся преса, констатує "Freedom House". Свобода преси стала тут у 2009 році ще гіршою, аніж у попередні роки. Росія займає разом з африканською Гамбією 175-те місце щодо рівня свободи преси.

На пострадянському просторі, за винятком трьох країн Балтії, лише дві країни "частково вільні" щодо преси - це Україна (108-ме місце) й Грузія (126-те), а інші, ще дев'ять, - "не вільні".

Вокер, говорячи про Україну, зауважив:

"Це одна з двох пострадянських країн, які "частково вільні". Україна - це єдина держава, яка заробляє позитивні бали в усіх 50 показниках свободи преси. У цьому останньому звіті за 2009 рік Україна мала покращення по двох позиціях - значному редакційному різноманітті та найменшій кількості нападів на журналістів".

Однак останні звернення міжнародних правозахисних організацій, зокрема, "Репортерів без кордонів", до українських чільників із приводу загрозливого згортання свободи преси в Україні можуть значно погіршити показники України вже в цьому році.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...