Заради безвізового режиму з ЄС Україна має за півроку провести реформи

П'ятниця, 30 квітня 2010, 12:22

Реформи, які необхідні Україні для продовження діалогу про безвізовий режим із Євросоюзом, наша країна повинна реалізувати протягом 6-ти місяців.

Тобто всі реформи в розділі "Мобільність" у так званій "матриці співпраці з Україною", визначеній Єврокомісією, можуть бути завершені до найближчого саміту Україна - ЄС, пише "Комерсант-Україна".

Відповідний документ був переданий керівникам України єврокомісаром із питань розширення ЄС і політики сусідства Штефаном Фюле минулого тижня.

"Стимул" у ньому зазначено розмито: "полегшити переговори в сфері візової лібералізації". Але дипломати стверджують, що Фюле пообіцяв Києву підписати дорожню карту безвізового режиму.

Дата саміту Україна - ЄС, за словами учасників переговорів, поки не визначена. Робочий варіант - жовтень, але допускається і перенесення.

"Якщо ми побачимо реальну можливість завершення переговорів щодо угоди про асоціацію до кінця року, обов'язково перенесемо саміт на грудень", - заявив один із українських дипломатів.

"Київ повідомив нам про можливість проведення саміту наприкінці року, у них амбіційні плани щодо завершення переговорів про зону вільної торгівлі в рамках угоди про асоціацію. Хочеться вірити, що Україна справді прискорить реформи і піде на компроміс у переговорах щодо ЗВТ", - зазначили у Брюсселі.

У 2009 році Україна перенесла саміт на грудень, щоб завершити переговори щодо ЗВТ, але до призначеної дати документ не був готовий.

Швидше за все, переговори щодо угоди про асоціацію не завершаться в 2010 році, а головним підсумком саміту стане підписання дорожньої карти безвізового режиму.

Повний перелік заходів, які Україна повинна виконати для цього, буде узгоджений у найближчі тижні, запевнили співрозмовники в ЄК та МЗС України.

Серед іншого, Київ зобов'язується ратифікувати й імплементувати конвенцію про захист персональних даних, реформувати систему виробництва закордонних паспортів, припинити видачу закордонних паспортів старого зразка (видаються громадянам, які звернулися до диппредставництва України за кордоном). Норма про обов'язкове введення біометричних паспортів у попередньому списку вимог відсутня.

Зміст дорожньої карти безвізового режиму поки невідомий. Дискусійним залишається й офіційна назва документа. Україна наполягає на тому, щоб у ньому обов'язково були присутні слова "дорожня карта", цієї ж позиції дотримується Фюле. Але низка країн-членів Євросоюзу виступає категорично проти.

Утім, підписання дорожньої карти не означає автоматичного скасування віз для українців одразу ж. Як проміжний варіант розглядається скасування візового збору.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News