Європейські журналісти б'ють на сполох через цензуру в українських ЗМІ

Вівторок, 11 травня 2010, 08:15

Європейська федерація журналістів і Європейська група Міжнародної федерації журналістів стурбовані останніми подіями в українських ЗМІ щодо цензури.

Про це йдеться у прес-релізі, поширеному Комітетом Київської незалежної медіа-профспілки 11 травня.

Таку стурбованість, зокрема, викликало те, що журналісти провідного українського приватного телеканалу "1 +1" скаржилися на тиск і цензуру після того, як їм 6 травня не дозволили висвітлювати важливі новини, які влада вважала ворожими для неї. Деякі телепрограми, які критикують уряд, були зняті з ефіру.

Крім того, журналісти іншого каналу, СТБ, також опублікували заяву, в якій засудили випадки цензури, зазначається в повідомленні.

"У нас є декілька явних випадків запровадження цензури і тиску на журналістів провідних українських телеканалів, котрі показують, що влада України намагається зменшити свободу слова при потуранні власників", - заявив президент Європейської федерації журналістів (ЄФЖ) Арне Кьоніг

"Ми стурбовані цими подіями, які можуть звести нанівець спрямовані в бік демократії  основні кроки, які ми бачили в останні роки. Вони були здійснені частково і завдяки свободі преси. Але останні тенденції показують згортання прав журналістів і прав людини в цілому", - наголосив він.

У ЄФЖ також дізналися, що під час прес-конференцій політики (як з боку уряду, так і від опозиції), змушують журналістів ставити заздалегідь узгоджені запитання - тож журналісти, які не погоджуються зробити так, можуть втратити будь-які можливості контакту з владою.

Партнер Міжнародної федерації журналістів (МФЖ) в Україні - Незалежна медіа-профспілка - також вказує на те, що кількість активних незалежних журналістів в засобах масової інформації різко знижується.

"Ми закликаємо владу, а також всіх власників засобів масової інформації, які підтримують або ініціюють цензуру, дотримуватися стандартів свободи преси, зокрема, прописаних в Європейській конвенції з прав людини", - додав Кьоніг.

До ЄФЖ входить понад 250 тисяч журналістів у більш ніж 30 країнах Європи.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування