Три банки підозрюють у крадіжці бюджетних грошей

Середа, 12 травня 2010, 12:59

Державна податкова адміністрація підозрює три банки в розкраданні бюджетних коштів.

Про це  заявив перший заступник глави ДПАУ - начальник податкової міліції Віктор Шейбут, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Таких, як банк "Слов'янський", у нас уже три фінструктури. Це - середні банки, що були частиною злочинної схеми і використовувалися як інструмент для вимивання бюджетних коштів. Ми знаємо, що деякі вищі керівники банків діяли свідомо", - сказав він в інтерв'ю щотижневикові "Контракти".

"Будемо порушувати кримінальні справи, а зараз ми на стадії документування за фактом розкрадання бюджетних коштів", - додав він.

Як повідомлялося, банк "Слов'янський" був створений у 1989 році.

У 1999 році за розмірами капіталу він входив у п'ятірку найбільших українських банків, однак у 2001 році був ліквідований після тривалих розглядів із ДПАУ щодо ухиляння від сплати податків.

Європейський суд прав людини навесні 2010 року зобов'язав Україну виплатити екс-главі банку "Слов'янський" Борису Фельдману гривневий еквівалент EUR8 тис. за проведення несправедливого судового процесу.

У 2002 році суд визнав Фельдмана винним у розкраданні коштів і ухилянні від сплати податків, присудивши до дев'яти років позбавлення волі з конфіскацією.

Однак потім суддівська колегія Верховного суду скасувала обвинувачення в частині ухиляння від сплати податків, пом'якшивши покарання до п'яти років позбавлення волі. У червні 2004 року Фельдман достроково звільнений з в'язниці після того, як відбув половину терміну позбавлення волі.

У свій час у банку "Слов'янський" знаходилися рахунки ЄЕСУ, а банк називали близьким до Тимошенко.

В 2002 корпорацію ЄЕСУ обвинуватили в причетності до незаконних операцій, що проводилися через банк "Слов'янський". Близько мільярду доларів, призначених Росії в рахунок оплати за газ, були переведені на рахунки банку на острові Науру, писала тоді газета "Факти".

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування