Тимошенко піде до суду, коли "осмислить абсурд"

Четвер, 13 травня 2010, 09:06

Постанова про порушення кримінальної справи проти Юлії Тимошенко буде оскаржена найближчим часом.

"Ми обов'язково оскаржимо постанову про порушення кримінальної справи", - сказав адвокат лідера БЮТ, депутат цієї політсили Віктор Швець газеті "Комерсант-Україна".

"Нам потрібно осмислити всі ті абсурдні речі, які написані в постанові, і ми одразу ж їх оскаржимо", - зазначив він.

Швець наголосив, що слідчий ГПУ не мав законних підстав вручати постанову про порушення кримінальної справи, оскільки вона була закрита у встановленому законом порядку, "що виключає подальше провадження у справі".

Як відомо, у середу, 12 травня, Тимошенко прийшла на допит у Генпрокуратуру, де їй вручили постанову про поновлення справи проти неї "про організацію замаху на дачу хабара суддям Верховного суду", порушеної у 2004 році, але пізніше закритої.

Колишній заступник генпрокурора Олександр Шинальський, коментуючи "Комерсанту" цей факт, зазначив, що в ГПУ бувають випадки поновлення розслідувань.

"Якщо справа закрита у зв'язку з відсутністю складу злочину, а потім, наприклад, стали відомі якісь обставини, які свідчать про те, що це було необ'єктивне чи незаконне рішення, тоді розслідування може бути продовжено. Така практика існує", - сказав Шинальський.

Вручення Тимошенко повістки про виклик "для обрання запобіжного заходу і допиту в якості підозрюваної" - це теж, за його словами, "звичайна практика".

При цьому Шинальський зазначив, що на сьогодні у Юлії Тимошенко ще немає процесуального статусу.

"Людині мають оголосити про те, що в неї статус підозрюваного, і обрати запобіжний захід - це відбувається одночасно", - сказав колишній заступник генпрокурора.

Раніше чинний заступник генпрокурора Віталій Щоткін назвав Тимошенко підозрюваною у поновленій справі.

У травні 2004 року ГПУ порушила справу про замах на дачу хабара суддям Верховного суду, які звільнили з-під варти екс-керівників корпорації ЄЕСУ Тимошенко, за двома статтями: ч. 2 ст. 15 ("замах на злочин") і ч. 1 ст. 369 Кримінального кодексу ("дача хабара"; карається штрафом до 8500 грн чи обмеженням волі терміном до 5 років).

Ця кримінальна справа була закрита в січні 2005 року. Тепер Генпрокуратура стверджує, що це було зроблено "передчасно... без виконання в повному обсязі всіх необхідних слідчих дій" - у зв'язку з чим і поновлено досудове слідство у справі 6-річної давнини.

Юлія Тимошенко свою провину заперечує.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування