Міжнародні захисники бачать посилення тиску на медіа при Януковичі

Четвер, 13 травня 2010, 12:02

Члени Міжнародної мережі захисту свободи слова закликали владу України утриматися від будь-якого втручання, що підриває незалежність ЗМІ. 

Таке звернення підтримали Міжнародний інститут преси, Freedom House, Всесвітній комітет свободи преси та ще 18 членів мережі.

"Ми, журналісти, правозахисники та члени Міжнародної мережі захисту свободи слова (IFEX) висловлюємо занепокоєність загостренням ситуації зі свободою слова  в Україні", - сказано в повідомленні IFEX.

"Ми приєднуємося до наших українських колег та журналістів, які викривають цензуру, та вимагаємо, щоб українська влада припинила втручатися до роботи ЗМІ", - заявляють в асоціації.

В повідомленні сказано, що "різко зростає кількість нападів на журналістів, послаблюється редакційна незалежність провідних медіа".

"Журналісти заявляють про заборони на висвітлення в ефірі певних тем та про прямий тиск топ-менеджменту телеканалів за формування інформаційної політики".

Зокрема, в IFEX згадали, як журналісти телеканалу "1+1" висловили протест проти запровадження цензури, спроби позбавити частот телеканал TVi та заяву журналістів СТБ про системну цензуру.

Відзначили також спроби влади обмежити доступ ЗМІ до прес-конференції президента України ти його російського колеги у Харкові.

В асоціації засуджують систематичний підрив незалежності ЗМІ в Україні та закликають органи влади та менеджмент ЗМІ "відновити віру у вільну пресу цієї країни - наріжний камінь будь-якої дієвої демократії".

Також в IFEX закликали менеджмент ЗМІ, включно з керівниками СТБ та "1+1", припинити втручатися до редакційної політики та дозволити редакціям незалежно висвітлювати суспільно важливі теми.

"Ми закликаємо журналістів та ЗМІ сформулювати принципи прозорої редакційної політики, що гарантує свободу преси, та дотримуватися їх", - йдеться в заяві.

Крім того, IFEX заохочує журналістів повідомляти про факти втручання в їхню роботу організаціям, що здійснюють моніторинг ЗМІ.

"Ми закликаємо міжнародні організації публічно підтримати цю заяву та висловити солідарність у боротьбі українських журналістів за вільну пресу", - йдеться в повідомленні IFEX.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування