Журналісти "1+1" розповіли, як їм "зарізали" відео про вінок

П'ятниця, 21 травня 2010, 14:27

Група журналістів України заявила про започаткування громадського руху "Стоп цензурі!".

Це відбулося за підсумками круглого столу під назвою "меДІАгноз-2010: вірус цензури", на якому було проаналізовано останні випадки тиску на журналістів.

Під час дискусії журналіст "1+1" Віталій Гайдукевич допустив, що тиск на журналістів здійснюється через власника, який за посередництва керівництва каналу впливає на головного редактора новин.

Як приклад він навів ситуацію, коли у основному випуску ТСН не показали кадри падіння вінка на президента Віктора Януковича 17 травня.

"Станом на 19:30, коли починається випуск новин, відео було змонтовано - але замість нього були показані фотокадри. На пряме запитання, чому ми не показуємо відео, головний редактор дав відповідь, яка не витримує критики", - сказав Гайдукевич.

"Аргументів, чому це робиться, немає. Хоча сам Ткаченко (гендиректор "1+1") неодноразово казав, що ми - телебачення, і маємо показувати відео", - зазначив він, додавши, що відео з'явилося лише в нічному випуску ТСН, який вважається менш пріоритетним.

Зараз, за словами журналіста, на "1+1" відбувається переформатування новин.

"Це робиться за формулою "новини як констатація фактів - одним рядком". Наприклад: "Янукович зустрівся з Азаровим і дав йому доручення", - розповів журналіст.

Крім того, Гайдукевич сказав, що головний редактор ТСН заблокував тему про те, як ДАІ напередодні акцій опозиції 11 травня блокувала перевізників.

"Або була інша тема - про те, що Укравтодор пропонує відремонтувати шляхи, якими пересувається Янукович. На що нам відповіли: "А хто сказав, що це було? Тобто сюжет валиться на рівні головного редактора", - зазначив журналіст.

Зі свого боку, журналіст СТБ Сергій Андрушко розповів, що на його каналі було заборонено готувати сюжети про приватизацію Віктором Януковичем "Межигір'я" та ролик Юлії Тимошенко "Пропало всьо".

"Ми звернулися до СБУ із запитом про те, скільки вони витратили грошей на святкування Дня СБУ. Прес-служба СБУ відмовилася відповідати на запит СТБ, аргументуючи: "Про все знає ваш редактор", - зазначив Андрушко.

Але загалом, за його словами, після заяви СТБ-шників про цензуру, "температура на каналі нормалізується".

Учасники руху "Стоп цензурі!" закликали владу та власників ЗМІ припинити тиск на журналістів й не допустити звільнення неугодних під приводом "масштабної реструктуризації". Також вони закликали змінити склад редакційних рад на телеканалах для забезпечення у них реальної ваги журналістів.

Крім того, на зустрічі керівника проекту "Телекритика" Наталію Лігачову рекомендували як першу кандидатуру для заміщення посади члена Нацради з питань телебачення і радіо.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News