Влада забуде про зобов'язання перед ЄС, щойно отримає гроші - експерт

Четвер, 27 травня 2010, 08:33

Уряд затвердив календарний план заходів з інтеграції України в Євросоюз на цей рік.

Політичний аналітик Інституту євроатлантичної співпраці Володимир Горбач позитивно оцінює документ, але не виключає, що щойно Київ отримає кредити від Європи, він "забуде" про свої зобов'язання, передає "Німецька хвиля".

Експерт звертає увагу на брак координації між відомствами, що мають імплементувати цей план заходів.

Разом із тим він не виключив, що завдяки консолідації нинішньої виконавчої і законодавчої гілок влади, Київ може вже до осені виконати передумови для отримання плану запровадження безвізового режиму України з ЄС.

Головною економічною метою урядового плану є отримання від Євросоюзу макрофінансової допомоги. Але, на думку Горбача, успіх Києва тут може мати зворотний ефект для процесу євроінтеграції.

"Чому зберігається така проєвропейська риторика в українських посадовців? Та тому, що вони ще не отримали західних кредитів. Як тільки вони їх отримають, вони досягнуть своєї мети й виконувати план дій уже буде необов'язково", - вважає експерт.

Вирішальним у надані макрофінансової допомоги Києву для Брюсселя буде відновлення співпраці України з МВФ, каже Горбач.

Але переговори з Фондом, за його словами, тривають дуже важко, оскільки нова влада прагне уникнути будь-яких реформ, які б впливали на її рейтинги популярності.

Горбач вважає, що нині склалося зачароване коло: без реформ Україні не дадуть кредитів, тоді як "проводячи ці реформи, нинішня команда ризикує втратити владу".

Раніше віце-прем'єр Сергій Тігіпко повідомив, що план заходів з інтеграції України до ЄС передбачає конкретні кроки до завершення переговорів щодо угоди про асоціацію з ЄС, запровадження зони вільної торгівлі, угоди про безвізовий режим та різних галузевих угод. Уряд планує затверджувати такі плани дій і на наступні роки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...