Екс-заступник генпрокурора: Суд не "реабілітував" Тимошенко

Четвер, 27 травня 2010, 09:59

Екс-заступник генпрокурора Микола Обиход стверджує, що рішення суду, яке реабілітує Юлію Тимошенко, не існує.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Сегодня", коментуючи слова Тимошенко про те, що Верховний Суд постановою від 11 листопада 2005 року реабілітував її за всіма обвинуваченнями, висунутими Генпрокуратурою в 2001 році.

"Це - абсолютна вигадка, бо немає жодного рішення Верховного Суду, яким би вища судова інстанція визнала відсутність складу злочину в діях Тимошенко за порушеними прокуратурою кримінальними справами, а також визнала б незаконним порушення Генеральною прокуратурою справ проти Тимошенко чи в судовому порядку визнала законними рішення ГПУ (керованої тоді Піскуном) про припинення в 2005 році всіх кримінальних справ проти Тимошенко", - сказав Обиход.

"Такого рішення, яке її реабілітує, не існує. Насправді, 11 листопаді 2005 року ВСУ розглядав звернення адвоката Тимошенко Швеця з проханням переглянути раніше ухвалені у 2003 і 2004 роках рішення Житомирського обласного суду і Верховного Суду України, що підтвердили законність порушення Генпрокуратурою кримінальних справ проти Тимошенко", - заявив він.

"До цього часу справа проти Тимошенко була вже припинена (на моє і багатьох інших юристів стійке переконання - незаконно) у січні 2005 року двома постановами Генпрокуратури, які затвердив своїм підписом генпрокурор Святослав Піскун", - додав Обиход.

Він зазначив, "Верховний Суд 11 листопада відмовив адвокату Швецю в задоволенні його клопотання у відношенні всіх справ, порушених ГПУ проти Тимошенко, мотивуючи тим, що порушень прав Тимошенко на момент розгляду судом немає, оскільки ще в січні сама Генпрокуратура, яка вела слідство, припинила справу проти неї".

"Тобто ВСУ не став переглядати судові рішення, ухвалені, наголошу ще раз, не на користь Тимошенко, за винятком зміни підстави припинення незначного епізоду з контрабандою валюти в Запорізькому аеропорту, справа за яким була порушена СБУ ще в 1995 році", - заявив екс-заступник генпрокурора.

Обиход уточнив, що Верховний Суд у двох своїх ухвалах від 11 листопада 2005 року "лише згадав, що справу проти Тимошенко ГПУ закрила обґрунтовано".

"Це значить, що суд відзначив, що слідством були дотримані формальності і справа була закрита постановами слідчого, у яких, як того і вимагає закон, були викладені обґрунтування такого рішення. Тобто суд не перевіряв і не вникав, які ці обґрунтування, правильні вони чи ні, законні чи незаконні (для цього існує зовсім інша судова процедура), просто підкреслив - вони були", - сказав він.

"Були, сказав суд, також дотримані й інші формальності, зокрема дотриманий процесуальний порядок припинення справи, тобто технологія цього дійства. Так що Верховний Суд 11 листопада 2005 року зовсім не підтверджував законність постанов ГПУ про припинення справи проти Тимошенко, оскільки і не розглядав питання про їх законність по суті", - підкреслив Обиход.

Він нагадав, що 5 січня 2001 року ГПУ порушила справу проти Тимошенко за кваліфікацією "контрабанда російського природного газу в особливо великих розмірах, ухиляння від сплати податків в особливо великих розмірах і посадова підробка документів". Потім проти неї порушувалися інші справи, кваліфіковані як дача хабарів екс-прем'єру Павлу Лазаренку, приховання валютного виторгу корпорації ЄЕСУ та ін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
13:43
футболШевченко вірить у перспективи Судакова в чемпіонаті Італії чи Англії
13:40
фотоЗ Литви до України прибула партія бронетранспортерів M577
13:39
Європейські компанії шукають лазівки для продовження роботи в РФ після скасування винятків із санкцій
13:39
відео"Ціль знищено": Олещук показав роботу зенітників по ворожих "Шахедах"
13:30
Брак грошей, людей і розуміння, що "відбудова – це не розкіш". Про що говорили на заході "Відбудова України"
13:25
фотоРосіяни скинули авіабомбу на Костянтинівку: постраждали 5 людей в цивільному авто
13:24
"Держоператор тилу" за невиконання контракту відсторонив постачальника продуктів для армії
13:24
Зеленський і Сунак обговорили найбільший військовий пакет від Британії
13:20
СБУ повідомила про підозру гауляйтерам ЗАЕС, які від’єднували її від енергосистеми України
13:15
хокейЗбірна України зіграє на чемпіонаті світу в Дивізіоні 1В: розклад матчів
Усі новини...