Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Між Банковою і Кабміном йде війна за контроль над зброєю

Четвер, 27 травня 2010, 10:26

Кабінет міністрів і адміністрація президента ведуть боротьбу за контроль над експортом зброї.

Про це пише Комерсант-Україна з посиланням на міжвідомче листування, присвячена цьому питанню.

З документів випливає, що уряд має намір вивести компанію "Укрспецекспорт" з-під контролю президента.

Таке рішення готує міністерство юстиції і віце-прем'єр з питань нацбезпеки і оборони Володимир Сівкович, повідомили джерела газети.

"Питання про передачу "Укрспецекспорту" під контроль уряду Сівкович ініціював ще в березні. Аргументація - у нього має бути повний контроль над силовим блоком, як це і обумовлювалось при формуванні уряду. Віце-прем'єр хотів призначити свого керівника підприємства, але цьому чинила опір адміністрація президента. Там виступали за збереження нинішнього гендиректора Сергія Бондарчука", - розповів співрозмовник.

"Це тільки здається, що нова влада єдина. Насправді між АП та силовим віце-прем'єром протистояння було таке (у березні), що нагадувало часи Ющенка і Тимошенко", - додав інший чиновник, який побажав залишитися неназваним.
 
За даними джерел газети, після того, як переговори з АП про зміну голови "Укрспецекспорту" зайшли в глухий кут, Сівкович ініціював перепідпорядкування компанії Кабміну, для чого звернувся до міністра юстиції Олександра Лавриновича з проханням проаналізувати чинний статут компанії на відповідність законодавству.

30 квітня Мін'юст погодився з необхідністю змінити статут, зокрема, положення про порядок призначення керівника держкомпанії.

Міністерство запропонувало позбавити Радбез як повноважень щодо узгодження кандидатури голови "Укрспецекспорту", так і функцій з оперативного контролю над діяльністю компанії. Всі ці повноваження пропонується передати Кабміну.

Істотні зміни, згідно з висновками Мін'юсту, мають бути внесені в порядок роботи спецекспортера.

Зокрема, юристи наполягають на тому, що існування дочірніх підприємств незаконне, і пропонують позбавити керівництво "Укрспецекспорту" права "брати участь у формуванні та реалізації держполітики у сфері експорту та імпорту продукції військового та спеціального призначення".

Керуючись вищеописаними юридичними висновками, Сівкович підписав розпорядження про розробку нового статуту спецекспортера, де визначив крайню дату завершення робіт - 27 травня. Мін'юст висловив готовність "надати допомогу при підготовці відповідних актів".

"Але це не означає, що новий статут починає діяти вже сьогодні. Документ потрібно погодити в урядовому комітеті, затвердити на засіданні Кабміну, і, врешті-решт, з ним повинен погодитися президент. Віктор Ющенко в 2007-2009 роках неодноразово блокував ініціативи урядів, спрямовані на перепідпорядкування "Укрспецекспорту", - зазначив один із співрозмовників "Комерсанта".
 
За інформацією джерел газети, в Кабміні допускають можливість своєї поразки в апаратній боротьбі. На цей випадок було змінено керівництво компанії "Таско-експорт" - альтернативного спецекспортера, підпорядкованого Кабміну.

У прес-службі Сівковича та "Укрспецекспорті" утрималися від коментарів щодо ймовірної зміни схеми роботи держпідприємства.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування