Генпрокуратура завела справу через каламутну закупівлю Міноборони ракет

Четвер, 27 травня 2010, 11:22

Генпрокуратура порушила кримінальну справу у зв'язку з закупівлею Міноборони зенітних керованих ракет у приватної компанії, яка не мала ліцензії.

Як пише "Дело", ГПУ порушила справу у зв'язку з закупівлею Міноборони зенітних керованих ракет 9М38М1, які використовуються в зенітних ракетних комплексах "Бук-М1" і "Бук-М1-2".

Для потреб оборонного відомства ракети придбала державна компанія "Укроборонсервіс" у комерційної україно-російської фірми "Паралакс". Усього було куплено 52 ракети, з них 48 - бойові, 2 - навчальні і ще 2 - макети ракет.

Закупівля здійснювалася ще у 2005 році, і відповідно до матеріалів слідства, "Укроборонсервіс" заплатив за боєприпаси 21,2 млн. грн.

Як свідчать матеріали прокуратури, на момент укладання договору між "Укроборонсервісом" і компанією "Паралакс" остання взагалі не мала у своїй власності боєприпасів, які вона збиралася продати державі, а також матеріально-технічної бази для передпродажної підготовки ракет.

Крім іншого, компанія-продавець не мала ліцензії на реалізацію боєприпасів. Зареєстрованими видами діяльності "Паралакса" були: оптова торгівля непродовольчими товарами; наукові дослідження і розробки; виробництво оптичних приладів і фотографічного обладнання; посередництво в торгівлі.

Як вдалося з'ясувати співробітникам прокуратури, необхідні боєприпаси були придбані комерційною фірмою лише в 2006 році. І куплені були вони за 11,8 млн. грн. у того ж держпідприємства "Укроборонсервіс", якому згодом і була продана ця ж партія боєприпасів, тільки вже за більш високою ціною.

У проміжку між купівлею і продажем "Паралакс" лише провів так звану передпродажну підготовку зенітних ракет, уклавши відповідний договір із військовою частиною Міноборони в Балаклеї. Ці роботи коштували комерційній фірмі 1 млн. грн. Таким чином, з урахуванням транспортування, "Паралаксу" закупівля і підготовка до продажу військового товару обійшлися в 13,1 млн. грн.

"Укроборонсервіс" купив ракети за 21,2 млн. грн. Чистий прибуток комерційного посередника, як зазначено в матеріалах прокуратури, склав 8 млн. грн.  

У Генпрокуратурі зараз ведеться досудове слідство проти посадових осіб комерційної компанії за ч. 1. ст. 202 Кримінального кодексу - здійснення підприємницької діяльності без ліцензії.

Міністром оборони з 4 лютого 2005 року до 19 грудня 2007 року був Анатолій Гриценко. До нього цю посаду обіймав Олександр Кузьмук.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування