Голова Спілки журналістів розповів на весь світ про тиск на ЗМІ в Україні

Четвер, 27 травня 2010, 13:47
Голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко констатував, що в Україні спостерігається тиск чиновників на працівників ЗМІ.

Про це він заявив у своєму виступі на конгресі Міжнародної федерації журналістів, що проходить у місті Кадіс (Іспанія), повідомляє УНІАН.

"Українські реалії такі, що кожен найдрібніший чиновник, обійнявши посаду, вважає, що віднині він найрозумніший і найкращий на цій посаді, а журналістика і створена для того, щоб показувати його щодня "білим і пухнастим", - сказав Лубченко.

Він також порушив тему фахової підготовки журналістів в Україні.

"Ми схильні порушити питання про позбавлення ліцензій на підготовку медіа-спеціалістів тих навчальних закладів, які не будуть давати студентам знання і навички з випередженням часу", - зауважив голова Національної спілки журналістів України.

Лубченко також висловив стурбованість з приводу створення та розвитку в Україні суспільного мовлення.

"Сьогодні трохи применшився ентузіазм патріотів цієї справи. Їх дуже занепокоїла ситуація з суспільним мовленням у Польщі, яке зазнало збитків у мільйони доларів. Чи не станеться такого в Україні? Як уникнути фінансового краху? - ось питання", - сказав він.

Загалом, голова Національної спілки журналістів України також висловив занепокоєння з приводу критичної ситуації зі свободою слова у світі.

"Міжнародні правозахисні організації останнім часом фіксують падіння рівня свободи слова у світі, Європейський суд з прав людини став менше захищати права журналістів на свободу вираження. Британські суди створили своєрідний європейський майданчик для утисків прав журналістів", - зауважив він.

"Ми не хочемо бути наймитами і пропагандистами. Для нас свобода слова - не порожні звуки, а фундамент професії. Саме тому ми заявляємо про категоричну незгоду з тиском на свободу слова", - підсумував Лубченко.

Голова Національної спілки журналістів України закликав делегатів конгресу Міжнародної федерації журналістів звернутись до генсекретаря ООН Пан Гі Муна з проханням провести спеціальну сесію з проблем утвердження свободи слова у світі.

"Міжнародна федерація журналістів повинна бути генератором ідей подальшого розвитку інформаційної сфери, виступити замовником наукових розробок майбутнього нашої галузі, підпорядкувати цій перспективі систему навчання керівників масової інформації і журналістів", - сказав він.

26-28 травня у місті Кадіс (Іспанія) проходить світовий конгрес Міжнародної федерації журналістів. У заході беруть участь 270 делегатів із понад 100 країн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування