Екс-міністр каже, що відмова від НАТО повертає нас до "совка" і гальмує інвестиції

П'ятниця, 28 травня 2010, 12:26

Зняття з "порядку денного" питання вступу України до НАТО суперечить українському законодавству і означає повернення до "совкового мислення".

Про це заявив екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко Радіо "Свобода", коментуючи заяву чинного голови МЗС Костянтина Грищенка про те, що питання про членство України в НАТО поки що знімається.

"Тут є кілька аспектів: із одного боку можна робити такі заяви, з іншого боку треба все-таки триматися українського законодавства", - сказав екс-міністр.

"Всім відомо, що у 2003 році в законі про засади безпекової політики було чітко і ясно сказано, що Україна бере курс на вступ до НАТО. Тому такі заяви щонайменше не корелюються з українським законодавством. Це, так би мовити, правовий аспект", - пояснив Огризко.

"А якщо брати політичний, то тут очевидно, що Україна втрачає своє зовнішньополітичне обличчя, стає країною, яка грає за чужими зовнішньополітичними картами, зрозуміло, якими, але не на користь собі, а на користь тому партнеру, який вважає, що так йому буде краще. Чи буде краще Україні? Це вже питання риторичне", - додав він.

Огризко зазначив, що є ще й третій аспект, який можна назвати "цивілізаційним".

"Наближення до НАТО і вступ до НАТО - це, власне, вибір європейського шляху розвитку, європейської моделі розвитку. Відмовляючись від цього, ми кажемо всім, у тому числі й нашим зарубіжним партнерам, що ми насправді повертаємося до совкового мислення", - переконаний екс-голова МЗС України.

"Це, на жаль, дуже погано, тому що, коли різко міняються пріоритети в зовнішній політиці, на це дуже реагують наші партнери, в тому числі і в плані економічного співробітництва. Я не думаю, що такі заяви можуть пришвидшити процес надходження в Україну інвестицій", - додав Огризко.

Як відомо, раніше Грищенко заявив, що Україна продовжуватиме розвивати відносини з НАТО, але питання про членство в цій організації поки знімається з порядку денного, адже ідея вступу в Альянс не користується підтримкою більшості українців.

Крім того, президент Віктор Янукович заявив, що говорити про вступ України до НАТО на сьогодні "нереально".

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування