Герман назвала тиск СБУ на ректора "дикістю". СБУ штурмує й інтернет?

П'ятниця, 28 травня 2010, 14:36

Голова СБУ Валерій Хорошковський готовий зустрітися з ректором Українського католицького університету о. Борисом Гудзяком, який заявляв про тиск СБУ.

Про це ректору повідомила у телефонній розмові заступник глави адміністрації президента Ганна Герман, сказав Гудзяк в інтерв'ю Релігійно-інформаційній службі України в четвер.

Він зазначив, що після зустрічі зі співробітником служби 18 травня, яка стала підставою для публічної заяви, до нього "ніхто з СБУ більше не звертався".

"Натомість учора (26 травня) мені дзвонила Ганна Герман, заступник глави адміністрації президента України, і повідомила, що глава СБУ готовий зі мною зустрітися", - сказав Гудзяк.

Він повідомив, що Герман у телефонній розмові сказала, що "уся нинішня історія з СБУ - це якесь непорозуміння".

"Вона (Герман) дуже критикувала дії СБУ і назвала їх "дикістю". Отже, якщо глава СБУ чи його представник каже, що усе було нормально, а пані Ганна мені особисто сказала, що це низько і "дико", - то йдеться про неузгодженість позиції між СБУ і секретаріатом (адміністрацією) президента", - сказав Гудзяк.

Ректор зазначив, що в Українському католицькому університеті у Львові "стривожені і висловлюють різні здогади щодо причин уваги" з боку СБУ.

"Студенти переживають, бояться висловлювати свої думки навіть у приватних блогах, оскільки розуміють, що СБУ у зв'язку зі своєю роботою контролює інтернет-ресурси і блогосферу. Ми бачимо вже й організовані агресивні коментарі", - сказав він.

"До мене дійшли свідчення, що структури Служби безпеки виходять на контакт із членами нашого колективу, намагаючись посіяти недовіру до керівництва УКУ і створити атмосферу страху. Це мене дуже турбує", - заявив о. Гудзяк.

Він зазначив, що йому відомі як мінімум декілька випадків, коли співробітники силових структур телефонували "рядовим молодим співробітникам" університету для того, щоб "розділяти людей, провокувати недовіру" й "боязливість".

Отець Гудзяк зазначив, що це - методи служб безпеки СРСР.

Ректор запевнив, що якщо співробітникам СБУ стане відомо про провокації, які готуються, вони зможуть демократично зустрітися зі студентами і попередити їх про це.

"Я готовий приймати таку інформацію, і ті, хто буває на зустрічах із ректором, знають, що я студентів застерігав і без підказки з боку СБУ. Я постійно говорю нашому колективу: ми люди молитви, принципів, люди слова, а тому усім слід бути обережними щодо провокацій", - сказав Гудзяк.

Він повідомив, що його після поширення меморандуму одразу підтримали ректор Львівського національного університету імені Івана Франка Іван Вакарчук, голова облради Мирослав Сеник, Микола Горинь, Іван Гель, президент Києво-Могилянської Академії Сергій Квіт, академік Голубець і багато хто з різних країн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування