Голова СБУ запевняє, що російські контррозвідники в Криму - не біда

Понеділок, 31 травня 2010, 08:59

Голова СБУ Валерій Хорошковський упевнений, що повернення до Криму співробітників ФСБ Росії не загрожує безпеці України.

Як він дав зрозуміти в інтерв'ю газеті "Комерсант-Україна", їхні дії на базі Чорноморського флоту Росії в Севастополі перебуватимуть під контролем.

На запитання, чи отримав він від голови ФСБ РФ Олександра Бортнікова гарантії того, що співробітники російської спецслужби не здійснюватимуть недружню діяльність в Україні, Хорошковський сказав:

"Я прочитав масу матеріалів з цього приводу і побачив, що це в основному - риторика, політичні розмови, у яких абсолютно відсутні професійні судження".

"Якщо ми говоримо про те, що в нас є іноземна база, то зрозуміло, що вона має екстериторіальне походження, відповідно, здійснювати контррозвідувальну роботу на території кораблів Чорноморського флоту ми не можемо", - зазначив голова СБУ.

"Давайте скажемо інакше: усім відомо, що в рамках посольств працюють реальні офіцери розвідки, але ніхто ж не обурюється з цього приводу?!", - додав він.

Хорошковський наголосив, що в даному випадку "усе має відбуватися винятково в рамках регламентованих норм".

На запитання, як українська спецслужба знатиме, що співробітники ФСБ Росії не працюють проти України, голова СБУ заявив: "Це вже наша таємниця, але знати будемо - сто відсотків".

Хорошковський також сказав, що офіцерів ФСБ на Чорноморському флоті РФ буде "мінімальна кількість".

"Зрозумійте, ми не зобов'язані нікого контролювати, якщо людина діє в рамках закону. Якщо співробітники ФСБ будуть виходити за межі законодавчого поля України, у нас є всі способи й засоби для протидії", - запевнив голова СБУ.

Він також повідомив, що співробітник ФСБ РФ Володимир Александров, який був затриманий у лютому під Одесою й у відношенні якого порушено кримінальну справу за ст. 114 КК "Шпигунство", "уже засуджений" українським судом.

Як відомо, 19 травня цього року голови Служби безпеки України й Федеральної служби безпеки Росії підписали угоду про співпрацю, яка включає повернення співробітників ФСБ РФ до Севастополя.

Останні були відсутні там з 13 грудня 2009 року, коли українська сторона зажадала виведення офіцерів контррозвідки ФСБ на ЧФ РФ із території України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...