Начальником Генштабу стане "молодий та завзятий"?

Понеділок, 31 травня 2010, 10:38

Посаду начальника Генштабу Збройних сил України може обійняти Геннадій Воробйов.

За даними газети "Сегодня", саме він може прийти на зміну генералу Івану Свиді, який звільнився, хоча повної впевненості в його призначенні в Генштабі немає.

Водночас, за інформацією видання, у Генштабі прогнозують швидку відставку командувача Повітряними силами ЗСУ Івана Руснака і головного фінансиста Міноборони Івана Марка.

Як відомо, минулого тижня начальник Генштабу - головнокомандувач Збройними силами України генерал армії Іван Свида подав рапорт про відставку. На цю посаду його в листопаді минулого року призначав Віктор Ющенко.

"У ситуації, що склалася, я визнаю право президента (Віктора Януковича) реалізувати його бачення шляхів розвитку Збройних сил. Він зможе це зробити з іншим начальником Генштабу", - сказано в рапорті Свиди.

Один із офіцерів Генштабу, підполковник Олександр, прізвище якого не називається, сказав газеті: "Свида - земляк і людина екс-голови секретаріату президента Віктора Балоги, і  (він) підтримував Віктора Ющенка. А зараз у нас, як відомо, вже інший президент. Ще й вік у Івана Юрійовича підійшов - 61-й рік, як-ніяк. У потилицю дихають ті, хто молодший і завзятіший. Їм він і звільнив дорогу".

Екс-міністр оборони, голова профільного комітету Верховної Ради Анатолій Гриценко вважає, що справа не в політиці: "Начальник Генштабу - фігура не політична. Свида робив усе можливе, щоб стабілізувати обстановку в армії й утримати на рівні боєздатність. Але коли на його місце підшукали іншу людину, вчинив по-офіцерськи, сказавши: "Маю честь" - і написав рапорт".

Директор військових програм Центру ім. Разумкова Микола Сунгуровський, коментуючи відставку Свиди газеті "Комерсант-Україна", також висловив думку, що "це схоже на процес розміщення своїх кадрів новим керівництвом країни".

"Формально Свида сам подав у відставку, але ця ініціатива могла бути йому нав'язана", - вважає Сунгуровський.

По суті, саме начальник Генштабу є фактичним керівником української армії - її головнокомандувачем.

Генерал-полковник Геннадій Воробйов, якого пророкують у начальники Генштабу, останні півроку командує Сухопутними військами. Йому в червні буде 49 років.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування