Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпром" хоче піти від "дітища" Фірташа

Четвер, 10 червня 2010, 10:38

"Газпром" може вийти зі складу акціонерів швейцарського газового посередника "RosUkrEnergo".

Як пишуть російські "Ведомости", минулого тижня голова правління "Газпрому" Олексій Міллер зустрівся зі співвласником RUE Дмитром Фірташем.

Джерело з оточення українського бізнесмена повідомило виданню, що вони обговорювали умови, на яких "Газпром" може вийти зі складу акціонерів RUE.

Факт зустрічі підтвердило й джерело, близьке до керівництва "Газпрому". Представник "Газпрому" не став це коментувати. З Фірташем зв'язатися газеті не вдалося.

Але розділити актив партнери зможуть не раніше, ніж "Нафтогаз України" поверне RUE 12,1 млрд куб. м газу, як ухвалив у вівторок стокгольмський арбітраж, нагадує підприємець, близький до Фірташа.

За його інформацією, цей газ у RUE викупить "Газпром експорт" за $334 за 1000 куб. м (сума угоди - $4 млрд), а  компанія поверне "Нафтогазу" $1,7 млрд, за які й був списаний газ. Після цього "Газпром" нібито продасть свою частку у RUE структурам Фірташа.

Утім, менеджери "Газпрому" цю версію не підтверджують, а представник компанії не коментує.

Оцінити вартість частки "Газпрому" у RUE складно. За словами українського аналітика Івана Полтавця, "по суті, газ, який повинен повернути НАК, - єдиний актив компанії, без нього й експортних контрактів частка "Газпрому" навряд чи хоч скількись коштує".

Утім, джерело, близьке до керівництва RUE, додає, що в компанії є частки у низці українських облгазів, вони теж можуть бути предметом переговорів. Що це за активи, він не уточнив.

Полтавець не виключає, що "Газпром" міг би спробувати забрати частину з них, тому що давно хоче поставляти газ кінцевим споживачам у Європі, у тому числі й в Україні.

"Газпром" купив 50% акцій RUE у 2006 році за 2,3 млн євро. До січня 2009 року, коли компанія була виключена зі схеми постачань газу в Україну, посередник виплатив дивідендів більш ніж на $2 млрд.

"Нафтогаз України" і RosUkrEnergo сперечаються за приналежність 11 млрд. куб. м газу з березня 2009 року. RUE звернулося до суд і зажадало від НАК відшкодувати збиток у розмірі 5,4 млрд. дол. У квітні 2010 року суд зобов'язав "Нафтогаз" виплатити RUE 197 млн. дол. боргу за газ, поставлений посереднику в 2008 році.

У червні Стокгольмський арбітражний суд виніс рішення, за яким НАК не лише повинна повернути компанії Фірташа 11 млрд. куб. м газу, але й віддати додатково 1,1 млрд. куб. м як неустойку за порушення умов контракту.

Міністр палива й енергетики України Юрій Бойко пообіцяв "вивчити можливість подачі апеляції", щоб "бездумно не витрачати ресурси "Нафтогазу".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування