Комітет ВР погодився на обмеження свободи зборів

Четвер, 10 червня 2010, 11:13
 

Комітет Верховної ради з питань прав людини рекомендував підтримати в другому читанні законопроект, що регулює проведення мітингів.

Про це в четвер пише газета Комерсант-Україна.

Проект зобов'язує організаторів зборів повідомляти про їхнє проведення органи місцевої влади.

Ця норма викликала критику з боку громадських організацій, де стверджують, що вона може стати приводом для заборони зборів і не відповідає європейській практиці, що передбачає проведення так званого "спонтанного мітингу".

За словами правозахисників, у європейських країнах завчасно повідомляти про збори потрібно лише в тому випадку, якщо демонстранти хочуть, щоб їх охороняли.

Члени комітету заявили, що врахували вимоги правозахисників і за рекомендацією Венеціанської комісії включили в другу редакцію законопроекту №2450 поняття "спонтанних зборів".

Воно визначається як "незаплановані мирні збори, що проводяться виключно з ініціативи громадян, викликане подією, що має важливе значення для суспільства, і яке неможливо передбачати завчасно".

Цю форму зборів пропонується зробити єдиною, яка не потребує письмового повідомлення органів місцевої влади. Також у законопроект включене поняття "контрзборів" - це захід, що проводиться з того ж приводу, але з метою заявити про протилежну позицію. 

Однак представники понад тридцяти громадських організацій звернулися до голови Верховної ради Володимира Литвина з проханням відкласти розгляд законопроекту, провести парламентські слухання з цього питання і погодити нову редакцію з Венеціанською комісією.

"Поняття спонтанних мирних зборів визначено нечітко. Це дозволить представникам влади забороняти, наприклад, акції протесту екологів, борців проти ущільнювальної забудови або незаконних затримань громадян міліцією, мотивуючи це тим, що заявлена ними подія в масштабах суспільства недостатньо важлива", - пояснив один з авторів листа, член правління інституту "Республіка" Володимир Чемерис. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування