Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна вимагатиме для себе гарантій

Четвер, 10 червня 2010, 20:57
Київ вважає за необхідне підписання багатостороннього документа про гарантії безпеки неядерним державам.

Про це планує заявити в ході роботи конференції з роззброєння міністр закордонних справ Костянтин Грищенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на директора департаменту МЗС Олега Волошина.

"Грищенко має намір чітко викласти думку, що Україна вважає відсутність багатостороннього юридично зобов'язуючого документа про гарантії безпеки неядерним державам, одним з головних недоліків чинного режиму ядерного нерозповсюдження", - сказав він.

Волошин додав, що Україна виступає за продовження пошуку прийнятних форматів і узгодження позицій з приводу вирішення цієї проблеми в рамках конференції з роззброєння.

"Вказаний документ, на відміну від політично декларованих заяв, буде мати обов'язкову юридичну силу і передбачати реальні механізми незастосування ядерної зброї проти тих держав, які ними не володіють", - зазначив спікер.

Волошин також повідомив, що Україна виступає за невідкладне відновлення змістовної роботи конференції з роззброєння.

"Оскільки вважає, що принципи багатосторонності при розгляді питань у цій сфері ще не вичерпали свої можливості", - сказав він.

Чиновник повідомив, що з 1999 року робота конференції була ускладнена відсутністю консенсусу серед її країн-членів з приводу програми роботи.

При цьому, за словами, Волошина Київ підтримує продовження роботи конференції у форматі неофіційних консультацій, що дає можливість пошуку узгоджених рішень з приводу конкретних питань порядку денного.

"Разом з тим, такий формат не повинен розглядатися як альтернатива переговорного процесу в рамках конференції з роззброєння", - зазначив він.

Як відомо, 11 червня Грищенко візьме участь у роботі конференції з роззброєння в Женеві.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування