Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Координатор акції протесту: "Заблокувати всіх владі не вдасться"

Понеділок, 14 червня 2010, 08:28

Влада не зможе зірвати акції протесту проти ухвалення законопроекту, який обмежує свободу зібрань, якщо вони будуть масовими по всій Україні.

Таку думку висловив координатор акції Василь Гацько у коментарі "Deutsche Welle".

Поки, за його словами, лише в Одесі влада заперечила можливість акції, пославшись "на закон ще радянської доби". В інших обласних центрах, зокрема в Донецьку, заперечень права громади на протести ще не зафіксовано.

Організатори не виключають, що в разі блокування протестів політичної опозиції, як під час урочистостей з нагоди 100 днів Віктора Януковича при владі, акція у понеділок, 14 червня, може бути зірвана.

"Протиотрутою" щодо таких дій влади Гацько назвав всеукраїнський характер запланованої акції.

"Заблокувати всіх учасників акції у цілій країні владі вже точно не вдасться", - переконаний громадський активіст.

Він наголосив, що у понеділок, 14 червня, в усіх обласних центрах держави та в Києві мають пройти акції протесту проти ухвалення законопроекту "Про мирні збори громадян".

Це будуть "протест-моби" на центральних майданах міст з 10 ранку. Акцію названо: "Вихід з демократії. Пароль: 2450".

"Через таку сучасну форму, як "протестний моб" ми будемо формулювати свою позицію: "Ні" законопроекту №2450!" і "Так" свободі зібрань!", - сказав Гацько.

Складання фігур з людей та анімація цих фігур на знак символічного протесту, як все ж сподіваються організатори, мають відбутися без будь-яких протидій влади.

Після протест-мобу у Києві учасники мають намір пікетувати будівлю парламенту, де очікується засідання погоджувальної ради голів парламентських груп та фракцій.

Головні вимоги: відкладення розгляду скандального законопроекту, обговорення його змісту з громадськістю та доопрацювання тексту закону згідно з результатами цих консультацій.

Як відомо, підготовлений до другого читання текст законопроекту, як проаналізували  громадські експерти, встановлює 4-денний термін повідомлення про зібрання, хоча Конституція таких термінів не передбачає.

Запроваджене у проекті поняття "спонтанне мирне зібрання" визначене, на думку експертів, нечітко і загрожує багаторазовим повторенням інцидентів, подібних до подій у харківському парку Горького, коли активісти намагались протистояти вирубуванню дерев.

Раніше законопроект "Про мирні збори громадян" дістав критичну оцінку правозахисників та опозиції.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування