Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українська діаспора чекає пояснень і обіцянок Януковича

Вівторок, 15 червня 2010, 14:12

Світовий конгрес українців намагається донести новій владі в Україні свою позицію щодо свободи слова, мирних зібрань, Голодомору та міжнародного іміджу країни.

Про це розповів генеральний секретар СКУ Стефан Романів в інтерв'ю Радіо "Свобода".

Він зазначив, що до 1991 року діаспора "виходила на вулицю і казала, що в Україні порушуються права людини, немає національних прав, немає незалежності", а "тепер ми знову виходимо на вулиці - чи в Америці, чи в Канаді, чи в Греції, чи в Португалії, чи в Італії - і говоримо одне: ми хочемо Україну українську".

Романів наголосив, що діаспора не проти проживання інших етносів і народів в Україні, але "все ж таки є Україна, і державна мова цієї країни - українська".

Генсек Світового конгресу українців повідомив, що у червні матиме першу зустріч із президентом Віктором Януковичем.  

"Ми хочемо обговорити усі проблемні питання, продемонструвати бачення Світового конгресу українців щодо сьогоднішньої політики й наше бачення того, що ми можемо зробити для України", - сказав він, зазначивши, що .йдеться про думку української діаспори, яку сьогодні складають "десь з 17-20 мільйонів українців".

На запитання, чи відреагувала адміністрація президента України на запит щодо зустрічі з Януковичем, він сказав: "Так. Я думаю, що з адміністрацією ми все погодимо".

"Ми маємо своє бачення щодо питання Голодомору, наше бачення Чорноморського флоту, наше бачення щодо НАТО, наше бачення щодо місця української мови", - зазначив він.

Генсек СКУ вважає, що Янукович як глава держави мав би спростувати тиск СБУ на керівників вузів, якщо то неправда.

Також, на його думку, президент мав би пояснити угоди щодо Чорноморського флоту Росії - інакше виглядає, що "ця влада, замість того, щоб розвивати українську Україну, знову робить із українців молодших братів, що мають оглядатися на брата старшого".

"Відбувається підпорядкування преси", - констатував Романів, наголосивши, що несвобода слова - "дуже неспокійна річ, яка веде до неспокою у суспільстві".

"Сьогодні люди мають право висловити свою думку, і сьогодні демократія для України мусить бути на першому місці. Всі ті інші речі: і економіка, і політика, і так дальше - це все дуже важливе, але вони будуть гармонійними, тільки якщо буде демократія", - переконаний генсекретар Світового конгресу українців.

Романів зазначив, що після помаранчевої революції "усі країни визнали той факт, що Україна повернула на демократичну дорогу - і було б дуже зле, якби зараз знову ми мусили б іти до урядів тих країн, де ми живемо і де ми маємо якийсь вплив, і просити відкрити моніторинг дотримання основних свобод, національних і людських прав".

Генсек СКУ зазначив, що за час нової влади в Україні "вже зроблено багато такого, що може нас спонукати звертатися до міжнародних інституцій, але влада має пояснити нам свою позицію і пояснити факти, що свідчать про порушення демократичних принципів".

"Влада має чітко і ясно говорити: все, що ми робимо, - робимо на користь України, ми хочемо зберегти суверенітет, ми хочемо зберегти цю Україну. Якщо люди цього не чують, то вони можуть виходити на вулиці й казати: ми хочемо таку чи іншу Україну", - сказав Романів, наголосивши, що все має відбуватися у рамках закону.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування