Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Регіони": "В МЗС торгують українськими паспортами"

Четвер, 17 червня 2010, 19:24
Депутат від Партії регіонів Василь Грицак заявляє про незаконний продаж українських закордонних паспортів старого зразка.

Про це він заявив у четвер у Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"У Міністерстві закордонних справ, починаючи з 1996 року, існує стійка злочинна група, яка продає закордонні паспорти, а в базі Інтерполу вони числяться зниклими", - повідомив Грицак.

За його словами, ця група діє кілька років і продає українські закордонні паспорти старого зразка в Молдові та Придністров'ї, а їх вартість коливається від 1 до 10 тисяч доларів.

За даними Грицака, в Молдові на обліку перебувають лише кілька тисяч українських громадян.

"При цьому в останні роки в цю країну були направлені десятки тисяч українських закордонних паспортів. Так, тільки в 2005 році було передано близько 70 тисяч паспортів зразка 1994 року, які легко підробити", - йдеться у повідомленні.

Депутат нагадав, що Кабмін прийняв постанову, якою доручив до 15 липня забезпечити виготовлення 50 тисяч бланків паспорта громадянина старого зразка для виїзду за кордон.

Він додав, що продаж такої кількості паспортів дозволяє отримати близько 300 мільйонів доларів.

"Служба безпеки і Служба зовнішньої розвідки повинні розібратися в цій ситуації. Впевнений, президент також дасть оцінку", - підкреслив Грицак.

Він також висловив переконання, що для подолання цих проблем потрібно перейти на біометричні паспорти, які захищені від підробки і вносяться до єдиної бази для всіх країн.

"Якщо восени цього року буде прийнятий закон про національний демографічний реєстр, держава здатна у вересні місяці, до кінця вересня, українцям видавати біометричні паспорти", - сказав депутат.

При цьому Грицак зазначив, що український біометричний паспорт пройшов сертифікацію в усіх лабораторіях Євросоюзу.

За його даними, зразок закордонного паспорта вже представлений президентові Віктору Януковичу, прем'єру Миколі Азарову, також з ним ознайомлені всі міністри діючого уряду.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування