Уряд відкрив дорогу в "Нафтогаз"

П'ятниця, 18 червня 2010, 22:55
Міністр палива та енергетики Юрій Бойко відвідає Брюссель і Москву для переговорів щодо міжнародного газотранспортного консорціуму.

Про це заявив прем'єр Микола Азаров в ефірі 5 каналу.

"У найближчі дні міністр буде з візитом у Брюсселі, буде вести переговори, потім він вилетить до Москви, і ці переговори продовжаться. І я сподіваюся, що найближчим часом ми знайдемо з цього питання консенсус. Тобто домовимося", - зазначив прем'єр.

Азаров повідомив, що в Люксембурзі на засіданні Ради зі співробітництва Україна-ЄС обговорювалося питання створення газотранспортного консорціуму за участю України, Євросоюзу та Росії.

"Євросоюз висловив зацікавленість у створенні такого консорціуму", - уточнив він.

Прем'єр повідомив, що ЄС має дати "гарантії Росії на довгі роки, наприклад, років на 10, гарантії закупівель російського газу".

Крім цього, на думку Азарова російська сторона повинна дати "гарантії Україні, що ці обсяги газу, які купуються Євросоюзом, вона буде прокачувати через нашу ГТС".

"Тоді у нас, у ЄС і у Росії з'являється стимул для капіталовкладень у модернізацію нашої ГТС. Тобто, з'являється реальна основа для створення підприємства, в якому рівними частками буде входити ЄС і Росія, і за "Нафтогазом" - тобто за Україною - залишиться вирішальний пакет управління ГТС", - заявив глава уряду.

"Така схема була мною запропонована. ЄС поставився до неї з розумінням", - зазначив Азаров.

Прем'єр повідомив, що в середу на засіданні уряду прийняли проект закону про ринок газу: "Це та основа для модернізації "Нафтогазу", для реформування "Нафтогазу", яка була б абсолютно прийнятна для європейського союзу і "Газпрому".

"По суті справи наш уряд відкрив дорогу до створення на базі "Нафтогазу" нового формування", - заявив Азаров.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування