Януковича закликали відмовитися від заперечення Голодомору-геноциду

Субота, 19 червня 2010, 18:21

У Києві пройшла акція "Молитовна свіча" у рамках кампанії "Не дамо погасити свічу пам'яті".

Вона почалася з панахиди за жертвами Голодомору в Україні біля Меморіалу пам'яті жертв Голодомору в Києві у суботу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У службі взяли участь глави Української православної церкви Київського патріархату Філарет, Української греко-католицької церкви Любомир Гузар, а також представники Української автокефальної православної церкви. На службі не було представників Української православної церкви Московського патріархату.

За оцінками правоохоронців, біля меморіалу зібралося до 200 осіб.

У ході акції виступив генеральний секретар Світового конгресу українців Стефан Романів.

Він повідомив, що освячені свічі відправлять у 25 областей України, а також у 32 країни, зокрема, Австралію, Аргентину, Бельгію, Бразилію, Великобританію, Російську Федерацію, Німеччину, Норвегію, Польщу, де також пройдуть служби у пам'ять про жертв Голодомору.

Романів закликав українців, які знаходяться в Україні та за її межами, приєднається до акції.

Він також закликав президента Віктора Януковича відмовитися від позиції, з якої той  "відкидає, що Голодомор був геноцидом".

Як розповів журналістам координатор акції "Не дамо погасити свічу пам'яті" Володимир В'ятрович, до кінця листопада свічі повернуться до Києва, де "візьмуть участь у загальнонародному вшануванні пам'яті жертв Голодомору".

А до того часу, за словами В'ятровича, у рамках кампанії планується провести інформаційні заходи: виставки, видання, презентації.

Крім того, після панахиди перед присутніми виступили також глава Українського інституту національної пам'яті Ігор Юхновський та президент Всесвітнього конгресу українців Євген Чолій.

Учасники акції тримали в руках прапори Української партії, Української народної партії, УНА-УНСО, Всеукраїнського об'єднання "Свобода", а також національні прапори. Багато хто з присутніх були одягнені у вишиванки.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування