Податковий кодекс Азарова може знищити свободу підприємництва - БЮТ

Неділя, 20 червня 2010, 10:53

Податковий кодекс, запропонований урядом Миколи Азарова, може призвести до знищення свободи підприємництва. 

Про це заявив депутат від БЮТ Сергій Соболєв в інтерв'ю "5 каналу" у суботу ввечері.

"Якщо цей кодекс в такому вигляді буде ухвалений, а до нього ще й бюджетний кодекс, то я думаю, що до завершення етапу, коли в Україні існувала свобода слова, завершиться й етап існування свободи підприємництва", - сказав він.

Соболєв сподівається, що цей кодекс, який пройшов перше читання, не буде ухвалений.

Він зазначив, що відповідно до нього "фактично повертаються старі, добрі для Азарова часи так званого безакцептного списання коштів з рахунків підприємств".

"Людською мовою, якщо податкова нарахувала вам чи 10 гривень, чи 10 мільйонів гривень - вона це списує без рішення суду, як є зараз. Далі ви можете повернути ці кошти... якщо доведете, що ви були праві, і якщо на той час буде рахунок, куди повертати (гроші), якщо ваше підприємство не збанкрутує", - сказав Соболєв.

Крім того, за його словами, тепер підприємець муситиме доводити, що "все зробив правильно, а не податківець буде доводити протилежне, тобто фактично у нас вводиться принцип винуватості".

"Тепер (за кодексом) є таке поняття як опитування податкового інспектора. Це означає, що податковий інспектор без попереднього повідомлення, без згоди на перевірку, яку надає керівництво Податкової, без термінів перевірки... щодня в будь-який час дня і ночі податковий інспектор має право вас (підприємця) запросити і опитати", - додав Соболєв.

"Все, що стосується вашої діяльності підприємницької, - без відкриття кримінальної справи, без рішення суду - (податковий інспектор) має право опитати вас, як простого громадянина, стосовно ваших доходів", - сказав він.

Більше того, "цей кодекс дає право податковій інспекції входити в приміщення, де зареєстровані мале підприємство, приватне підприємство", зазначив Соболєв.

За словами БЮТівця, у коаліції "розуміють, що підготовлено Азаровим, Тігіпком і Януковичем, - але не можуть (не проголосувати за цей кодекс), бо це коаліція", до того ж "дехто сподівається, що таким чином вони розправляться з конкурентами".

Соболєв також стверджує, що податковий кодекс не зменшує податкове навантаження, це "пусті балачки", а ставки податків збільшуються за специфічною схемою, та й певні підприємці можуть отримати "преференції" і "знижки" від місцевої влади.

Він також вважає, що різні збори "вдарять" по малому бізнесу.

"Цей податковий кодекс, перш за все, б'є по дрібному бізнесу. Але крім того, я переконаний просто, що він ще б'є по середньому й великому бізнесу. Бо свої будуть жирувати, а інші будуть постійно мати справу з податковою, постійно сидіти в судах і думати, як повернути безакцептно списані кошти", - вважає БЮТівець.

"Податковий кодекс Азарова нічого в бюджет держави не додає", - стверджує Соболєв. 

За його словами, ключове питання для уряду Азарова - "задавити економічну активність і далі доїти й доїти" бізнесменів.

"Практика цих місяців показала: ПДВ не повертається... Я думаю, що зараз уже 14 мільярдів неповернених ПДВ за нещасні 100 днів цієї влади", - сказав Соболєв.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...