Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Азарова хочуть пустити на шельф Чорного моря американців

П'ятниця, 25 червня 2010, 14:16

Уряд веде переговори з американськими компаніями про створення спільних підприємств для розробки шельфу Чорного моря.

Про це заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко в інтерв'ю газеті "Урядовий кур'єр", повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Ми розглядаємо реалізацію цих проектів у середньостроковій перспективі, орієнтовно чотири роки", - сказав міністр.

При цьому він не уточнив, з якими саме компаніями ведуться переговори.

Бойко зазначив, що Україна не має власних технологій глибоководного буріння і достатніх коштів для розробки шельфу, а також вказав на недоцільність самостійної розробки шельфу.

"Жодна нафтова компанія не йде на розробку великих родовищ своїми силами, тому що ймовірність промаху при розвідувальному бурінні становить 50%, а таких свердловин може бути багато при великих витратах на буріння", - сказав міністр.

За його інформацією, прогнозні запаси газу на шельфі Чорного моря становлять 2,5 трлн куб. м.

За словами міністра, крім видобутку газу на шельфі Чорного моря, розглядається питання будівництва морського терміналу для прийому приблизно 10 млрд куб. м. вуглеводнів на рік з альтернативних джерел.

"Крім того, до 2014 року планується залучити західні компанії до видобутку так званого сланцевого газу обсягом також майже 10 млрд куб. м.", - сказав Бойко.

Крім того, за його словами, уряд планує видобувати не менше 30 млрд куб. м. газу за кордоном і самостійно регулювати ціну на цей енергоносій.

"Поставили собі за мету отримувати, як мінімум, 30 млрд куб. м. газу з наших зарубіжних активів за цінами, які ми самі будемо регулювати, а не погоджуватися з тією ціною, яку нам запропонують на переговорах", - сказав він.

Як відомо, в 2006 році американська компанія "Vanсo International Ltd." виграла конкурс і уклала з Кабміном угоду про розподіл продукції, яка видобуватиметься в межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря.

"Vanco International" передала всі права та обов'язки компанії "Венко Прикерченська Лтд".

25 квітня 2008 Мінприроди анулювало ліцензію компанії "Венко Прикерченська Лтд" на користування надрами.

17 липня 2008 компанія "Венко Прикерченська Лтд" почала арбітражний процес проти України відповідно до вимог Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма (Швеція) щодо конфлікту по УРП.

21 травня 2008 Кабмін Юлії Тимошенко прийняв рішення про односторонній вихід з угоди з компанією "Vanco" про розподіл продукції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування