Лукашенко: газова війна з Росією не "розверне" Білорусь

Субота, 26 червня 2010, 00:19
Газовий конфлікт з Росією не змусить Білорусію змінити акценти зовнішньої політики з російського на європейський вектор.

Про це заявив президент Білорусії Олександр Лукашенко в інтерв'ю телеканалу "Євроньюс", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Велика політика не терпить ніяких розворотів, а різких розворотів - тим більше", - сказав він.

"По-друге, будемо об'єктивні - нас що, в Європі чекають? Європа нас не чекає. У Європи стільки сьогодні проблем з цими 27 країнами, що їм сьогодні не до Білорусії, не до України і не до інших країн", - вважає Лукашенко .

Він підкреслив прагнення Білорусії залишатися незалежною.

"Ми нікуди не будемо розвертатися, і повертатися - ми залишимося на своєму клаптику землі, ми будемо жити тут, не створюючи проблем нашим сусідам. А наші сусіди - з одного боку - Росія, з іншого - Євросоюз", - підкреслив президент Білорусії.

Він висловив думку, що газовий конфлікт став підведенням для політичного тиску на республіку з боку російського керівництва.

"Газ - це привід", - зауважив Лукашенко.

Білоруський лідер підкреслив, що як таких причин для газового конфлікту не було: борг "Газпрому" перед Білорусією за транзит газу помітно перевищував борг Білорусі.

Лукашенко також заявив, що "у них (в Росії) очі горять на державну власність в Білорусії, яка сьогодні не приватизована, і хочуть прихопити її задешево".

"Їм не подобається тут Лукашенко, оскільки незалежність дуже завзято відстоює, тут і інші особисті мотиви, про які ви добре знаєте. Не подобається наша політика. Ну і багато інших моментів", - сказав він.

"Розмірковуючи по-імперські, як наші журналісти говорять, вони, таким чином, хочуть утримати Білорусію в сфері свого впливу", - вважає Луценко.

"Імперське мислення в тому й полягає, що треба взяти, загорнути, надломити, придавити, зашморг накинути", - сказав президент.

Він також заявив, що "йде тиск напередодні президентських виборів": "У нас опозиція і вони (Москва) вважають, що Лукашенко заради збереження влади перед виборами, щоб його Кремль підтримав і визнав, здасть все".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування