Лукашенко зібрався летіти на двох крилах

Понеділок, 28 червня 2010, 18:12
Білорусія повинна шукати нові джерела енергоресурсів і маршрути постачань.

Про це заявив у понеділок президент Білорусії Олександр Лукашенко, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Він повідомив, що республіка не зможе в повному обсязі відмовитися від російських енергоресурсів, але зажадав від уряду пошуку нових джерел і маршрутів постачань енергоносіїв в країну.

"Ніякої війни, це наші традиційні ринки, ми купуємо, і будемо купувати звідти (з Росії) енергоносії, ніхто нам 100% у цьому плані не замінить", - заявив Лукашенко.

За його словами, "ніхто не повинен виходити з того, що ми повинні почати якусь економічну війну з Росією. Це наш давній, традиційний партнер".

Говорячи про нещодавній газовий конфлікт з Росією, президент Білорусії зауважив, що "якщо сьогодні російське керівництво зайняло таку позицію, напевно, у них є підстави для цього".

"І ми критикуємо їх за це, але повинні увійти в їхнє становище. Так як вони мають увійти у наше становище, коли ми будемо шукати альтернативу газу, нафти, з питань, за якими нас намагаються дуже сильно "нахиляти ", - сказав Лукашенко.

Тому, зазначив білоруський лідер, "потихеньку ми повинні сьогодні 4 мільйони тонн нафти, в майбутньому році - 10 мільйонів тонн нафти, поставити в Білорусію з відомих центрів".

"Ми повинні йти цим шляхом, також опрацьовуючи питання постачання сюди дешевого природного газу та інших енергоносіїв", - заявив президент.

"Тому ставити питання про те, що це в піку Росії, проти Росії, буде нерозумно, безглуздо і взагалі не буде зрозуміле і прийнятне для нашого суспільства", - сказав президент Білорусії.

"Все це пройде, але ми повинні виходити з класичної формули існування будь-якої держави: альтернатива і диверсифікація відносин", - зазначив Лукашенко.

При цьому він підкреслив: "Ми не можемо залежати від однієї держави, від одного центру поставок, будь то енергоресурсів, сировини, комплектуючих. Ми повинні "летіти на двох крилах".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування