Опозиціонери з керівних крісел у Раді просять Європу допомогти

Середа, 30 червня 2010, 15:01

Керівники парламентських комітетів, що представляють опозицію, закликають керівництво ЄС засудити "відродження авторитарної системи" в Україні.

Відповідну заяву підписали голова комітету у справах євроінтеграції Борис Тарасюк (НУНС), голова комітету у закордонних справах Олег Білорус, голова комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктор Швець та голова комітету з питань правової політики Сергій Міщенко (усі троє - БЮТ).

Заява спрямована президенту Ради ЄС, президенту Єврокомісії, президенту Європарламенту, генсекретарю Ради Європи, президенту ПАРЄ, голові Моніторингового Комітету ПАРЄ. Її було зачитано в середу на зустрічі керівників комітетів із представниками дипломатичного корпусу, акредитованими в Україні.

У заяві йдеться про "загрозливі тенденції" в Україні після президентських виборів.

Зокрема, парламентарі вказують на повернення "в економіку і політику України" непрозорої компанії "РосУкрЕнерго", яке "супроводжується політикою тиску, залякування та переслідування опозиції і масштабним перерозподілом власності на користь власників та політичних спонсорів РУЕ".

Вони звертають увагу, що нинішня влада України фактично відмовилась від захисту національних інтересів при розгляді позову РУЕ в Стокгольмському арбітражі.

"Не виключено, що відбувся прямий зговір між позивачем ("РосУкрЕнерго") і відповідачем (державною компанією НАК "Нафтогаз України") за безпосередньої підтримки зверху", - заявляють Тарасюк, Білорус, Швець та Міщенко.

Вони вважають, що у поверненні РУЕ в Україну "зацікавлені Дмитро Фірташ, його довірена особа і один з "хрещених батьків" РУЕ - міністр палива та енергетики Юрій Бойко".

"Цьому прямо сприяють Сергій Льовочкін, глава адміністрації президента України, та Валерій Хорошковський, голова Служби безпеки України. З огляду на існуючу у державі субординацію, такі їх дії не можуть відбуватися без згоди і підтримки президента Віктора Януковича", - йдеться в заяві.

Її автори припускають, що в результаті Україна та Європа "можуть знову опинитись в залежності від посередницької компанії", а також що "частина золотовалютних резервів України та, у випадку його надання, частина кредиту Міжнародного валютного фонду будуть використанні для розрахунків з "РосУкрЕнерго".

Голови комітетів від опозиції також вказують на згортання демократичних свобод, зокрема обмеження свободи слова та ЗМІ, свободи зібрань, ігнорування парламентських процедур, збільшення тиску з боку правоохоронних органів за політичними мотивами.  

Вони згадують про "чергове правове свавілля" СБУ - затримання екс-керівника Держмитниці Анатолія Макаренка, поновлення "політично-вмотивованої справи часів президента Кучми проти Юлії Тимошенко", тиск на політичних опонентів влади на місцях, погрози відкриття справ проти членів колишнього уряду, зокрема екс-міністра регіональної політики Василя Куйбіди, тощо.

"Ми сподіваємось на висловлення принципової позиції лідерів демократичних країн та міжнародних організацій щодо неприпустимості відродження авторитарної системи управління та великої політичної корупції в Україні", - заявляють голови комітетів.

"Ми закликаємо до незалежного міжнародного розслідування, і сподіваємось на Ваше (європейських керівників) сприяння цьому", - додають вони. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News