Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-посол Німеччини охарактеризував владу Януковича як авторитарну

П'ятниця, 4 червня 2010, 16:21

Внутрішню політику України при президенті Вікторі Януковичі можна охарактеризувати як авторитарну.

Про це заявив колишній посол ФРН в Києві, нині радник Deutsche Bank Дітмар Штюдеманн в інтерв'ю "Deutsche Welle", аналізуючи перші 100 днів нової влади.

Він зазначив, що про глобальні зміни поки говорити зарано, але є перші зрушення у новому напрямку, "перші результати і тенденції".

"Нове керівництво встигло дуже швидко міцно закріпитися у владному кріслі, і воно справді здатне на рішучі зміни", - зазначив Штюдеманн.

За його словами, намагання офіційної України "налаштувати відносини з Росією на новий партнерський лад", було очікуваним.

"З іншого боку, треба розуміти, що українська зовнішня політика має перспективу стати стабільною та передбачуваною лише тоді, коли розвивається внутрішня політика, а передусім економічна політика країни", - наголосив при цьому екс-посол.

"Внутрішню політику України після перших 100 днів нової влади можна охарактеризувати хоча й як сконцентровану на стабілізації, але все ж таки авторитарну", - заявив Штюдеманн.

За його словами, "це викликає питання також у партнерів", бо якщо Україна справді бажає зближуватися з ЄС, аж до приєднання до Євросоюзу, то вона та "особливо її теперішній уряд повинні усвідомлювати важливість дотримання цінностей та політичної структури демократії".

"До демократії належить контроль влади. А в Україні з того моменту, як вона стала незалежною, це велика проблема, яка залишалась актуальною для всіх попередніх лідерів країни. Це слабкий бік країни, перші кроки нового уряду не виявляють контролю над владою, а це елементарний аспект демократії", - заявив екс-посол.

"Стабілізація на базі авторитарного розвитку не відповідає передумовам зближення з Європою", - наголосив він.

Штюдеманн зазначив, що Україні "необхідні внутрішні політичні реформи, передусім у тих галузях, які стосуються контролю над владою".

"Верховенство закону, розподіл влади, механізми контролю, налагоджена юстиція, вільні ЗМІ - все це необхідні фактори розвитку на шляху зближення з Європою. Те, що це не робиться за 100 днів - це очевидно. Але досі українська влада не зробила жодного кроку на цьому шляху", - сказав він.

"До цього в мене скептичне ставлення, але я реаліст та усвідомлюю, що треба зачекати", - додав екс-посол Німеччини.

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: