В Україні почалися українсько-американські військові навчання

Понеділок, 12 липня 2010, 08:28

У понеділок розпочалися чергові українсько-американські багатонаціональні миротворчі військово-морські навчання "Сі бриз-2010".

Рішення про їх проведення ухвалив ще екс-президент Віктор Ющенко, а закон про допуск іноземних військ наприкінці травня ухвалила Верховна Рада, передає Радіо "Свобода".

За повідомленням прес-центру ВМС України, цьогорічний "Сі бриз" триватиме до 23 липня. Тема навчань: "Планування та проведення міжнародної антипіратської операції".

У навчаннях окрім військовослужбовців України та США братимуть участь представники ще 11 країн (Азербайджану, Бельгії, Німеччини, Греції, Грузії, Данії, Молдови, Польщі, Туреччини і Швеції та військовий спостерігач від Австрії), майже три десятки бойових кораблів та катерів, 12 одиниць авіаційної техніки.

За оцінками експертів, це будуть наймасштабніші за останні роки військові багатонаціональні навчання на території України.

Берегова фаза навчань пройде на військовому полігоні "Широкий лан" у Миколаївській області, де у польовому таборі перебуватимуть українські, грузинські і молдовські віськовослужбовці.

Морська фаза відбудеться у північно-західній частині Чорного моря. Багатонаціональний штаб навчань "Сі бриз - 2010" буде розташовано на території Західної військово-морської бази ВМС України в Одесі.

Церемонії відкриття та закриття навчань пройдуть 12 та 23 липня в Одеському гарнізонному Будинку офіцерів.

Під час навчань відпрацьовуватиметься взаємодія силових та правоохоронних органів різних країн з протидії тероризму, піратству, незаконному розповсюдженню зброї масового знищення, проведення пошуково-рятувальних операцій та контролю за судноплавством.

Проти проведення цих навчань виступили фракція комуністів у Верховній Раді України і комуністи, вітренківці та група "Російська єдність" у кримському парламенті. У квітні і травні Одеська облрада і Верховна Рада Криму, контрольовані "регіоналами", закликали президента Віктора Януковича не проводити ці навчання в Україні.

На території кримського півострова навчання не проходитимуть.

Українсько-американські навчання серії "Сі Бриз" проводяться з 1997 року відповідно до "Меморандуму про порозуміння та співробітництво з питань оборони та військових відносин між Міністерством оборони США та Міністерством оборони України".

Вони започатковані з метою підготовки та нарощення бойової готовності Військово-Морських Сил України на двохсторонній основі, але є відкритими для інших країн.

Від участі в них практично одразу відмовилася Росія. У 2006 і 2008 роках навчання були зірвані проросійськими силами в Криму та у Верховній Раді України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...