Беркутівців, які застосували силу проти журналіста, відбілили

Понеділок, 12 липня 2010, 16:17
 

Шевченківський райсуд Києва скасував постанову про порушення кримінальної справи щодо перешкоджання професійній діяльності журналіста "Нового каналу" Сергія Кутракова.

Таке рішення суд ухвалив в понеділок, задовольнивши скаргу "Беркуту", подану у відповідь на порушення кримінальної справи.

Так, в своїх скаргах представники "Беркуту" зазначали, що в порушенні кримінальної справи проти них "не було достатньо приводів та підстав".

В постанові зазначається, що немає даних про наявність в діях беркутівців Максима Корчева та Вадима Нечитайла ознак злочину по статті: умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

"Відсутні також данні, які б свідчили про те, що Корчев та Нечитайло перевищили владу або службові повноваження і їх діями заподіяно істотну шкоду охоронюваним законам правам та інтересам журналіста, оскільки вони... були болісними для потерпілого та такими, що ображають його особисто гідність", - йдеться в тексті постанови.

Суд вважає, що постанова про порушення кримінальної справи винесена з недодержанням вимог КПК України, і кримінальна справа може нанести шкоду конституційним правам і свободам оскаржувачів.

"Я  думаю, що цією постановою суд дав приклад усім правоохоронним структурам, як працювати з журналістами. А подавати апеляцію - це справа прокуратури, а не моя особиста", - прокоментував Телекритиці рішення суду  Кутраков.

Як відомо, нещодавно у Шевченківському суді була порушена нова кримінальна справа вже не за фактом умисного перешкоджання професійній діяльності журналіста, а проти конкретних осіб співробітників "Беркуту" за статтями 171 (перешкоджання професійній журналістській діяльності) та 365 (перевищення службових повноважень).

Після цього юридичний відділ загону "Беркут" підготував нову скаргу, в якій на відміну від попередньої, вже не було  прохань відкрити провадження проти Кутракова.

Нагадаємо, у першій скарзі командир загону "Беркут" Володимир Александров просив відкрити справу проти журналіста за п'ятьма статтями. Однак згодом речник київської міліції Володимир Поліщук повідомив, що ця скарга не є офіційною позицією київської міліції.

Раніше прокуратура Голосіївського району Києва відмовилася порушувати справу за перешкоджання професійній діяльності співробітником охорони президента Януковича, який застосував силу до журналіста телеканалу СТБ Сергія Андрушка.

Скани документів і відео дивіться тут.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування