Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада Європи винесе "вирок" місцевим бюджетам в Україні

Середа, 14 липня 2010, 08:30

У середу та четвер фахівці Ради Європи оприлюднять висновки щодо місцевих бюджетів у бюджетному та податковому кодексах України.

Очікується й обговорення у Страсбурзі перспектив адміністративно-територіальної реформи.

Як розповіла "Deutsche Welle" адміністратор Директорату демократичних інституцій Ради Європи Аліна Татаренко, йдеться про дебати з приводу звіту-доповіді, яку підготували експерти Ради Європи щодо відповідності українського законодавства та Конституції Європейській хартії місцевого самоврядування.

Україна - учасник Європейської хартії місцевого самоврядування. Втім, у Страсбурзі зауважують, що конституційні та законодавчі засади місцевого врядування в країні все ще не відповідають стандартам Ради Європи. І називають Хартію  основою для розробки масштабної реформи децентралізації та її ефективної реалізації.

Уже на четвер заплановане обговорення двох кодексів - бюджетного і податкового, їх вплив на місцеве самоврядування, і як саме відповідають місцеві бюджети й податки зараз вимогам сучасного місцевого самоврядування в Європі.

Раніше опозиція в Україні критикувала ухвалений бюджетний кодекс через те, що місцеві ради в регіонах нібито обділили фінансово.

Татаренко каже, у Страсбурзі мають намір підняти й питання можливих напрямків розвитку у сфері адміністративно-територіальної реформи, а на обговорення запросити представників українського уряду.

"В ідеалі, після отримання експертизи Ради Європи уряд має її подивитись і вирішити для себе, чи це їм корисно, і взяти до уваги коментарі й поради експертів, і в результаті чого законопроект може бути змінений", - сподівається співробітниця Ради Європи.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування