Азаров збирається компенсувати подорожчання газу для людей

Середа, 14 липня 2010, 11:11

У середу Кабінет міністрів розгляне питання про посилення соціального захисту громадян у зв'язку з підвищенням ціни на газ для населення з 1 серпня.

Про це сказав прем'єр Микола Азаров, відкриваючи засідання уряду, у зв'язку з відповідним рішенням Національної комісії з регулювання електроенергетики.

Він пояснив, що уряд має забезпечити людям максимально можливий соціальний захист, компенсувати частину їх витрат на оплату житлово-комунальних послуг.

"Рішення, яке ми сьогодні приймемо, спрямоване, в першу чергу, на те, щоб частка сімейного бюджету в малозабезпечених сім'ях, яка витрачається на комунальні платежі, стала меншою", - сказав Азаров.

"Робити, як попередники, які силою змусили незалежний орган скасувати своє рішення (про підвищення цін на газ) і зробили вигляд, що проблему вирішено, ми не можемо і не станемо", - зазначив він.

Прем'єр нагадав, що зараз уряд компенсує громадянам витрати, якщо вони перевищують 20% сукупного доходу для працездатних, і 15% для непрацездатних.

"Уряд значно розширить коло сімей, які можуть скористатися державною допомогою, субсидією на оплату комунальних послуг. Будуть компенсовані витрати, які перевищують 15% для працездатних і 10% для непрацездатних", - повідомив він.

Крім того, за словами Азарова, уряд суттєво спрощує процедуру призначення цієї допомоги.

"Відділенням Пенсійного фонду доручено організувати нарахування субсидій на основі власної інформаційної бази отримувачів пенсійних виплат. Таким чином, для сімей, які складаються виключно з пенсіонерів, обсяг субсидії буде перераховано таким чином, щоб виплати такої сім'ї на оплату житлово-комунальних послуг не перевищували 9-10% від сукупного  доходу", - сказав прем'єр.

При цьому органи соціального забезпечення повинні кожній сім'ї, де є працюючі громадяни, направити повідомлення про можливість зменшити витрати на оплату комунальних послуг, з роз'ясненням про подання заяви на отримання такої субсидії.

"Бюрократична процедура оформлення субсидії буде мінімізована", - пообіцяв Азаров, наголосивши, що її призначення матиме "заявний принцип".

"Людині не треба буде ходити по ЖЕКам, підприємствам, різним установам і збирати ці безкінечні довідки. Всі необхідні документи мають підготувати й оформити самі органи соціального забезпечення", - повідомив Азаров.

"Ніяких інших документів ніхто від громадянина не в праві буде вимагати, а за пенсіонерів взагалі все зроблять відділення пенсійного фонду", - наголосив він.

На всю цю роботу, повідомив прем'єр, уряд відводить 1,5 місяці, до 1 вересня. Азаров переконаний, що цього "часу достатньо", і вимагає, щоб ця робота була виконана вчасно.

"Уряд принципово підійде до оцінки роботи з людьми. Для тих, хто поставиться безвідповідально або байдуже, будуть зроблені жорсткі висновки", - попередив прем'єр.  

"Українська правда"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування