У ЄС вважають, що українці мають більше знати про їхнє "унікальне об’єднання"

Четвер, 29 липня 2010, 11:11

Більшість українців мало обізнані про Євросоюз.

Про це свідчать результати опитування громадської думки, проведеного Європейською комісією в Україні, повідомляє Радіо Свобода.

Так, 62% опитаних відповіли, що вони не дуже добре ознайомлені із ЄС.

У більшості випадків громадяни не можуть пригадати, скільки країн входить у ЄС та не відрізняють ЄС від інших міжнародних організацій.

Прес-аташе Представництва ЄС в Україні Давід Стулік вважає, що людям потрібна інформація про об'єднану Європу, але вони не завжди знають, де її можна знайти.

"З нашої точки зору, українці повинні знати основні факти про Європейський Союз, знати про механізми ухвалення рішень, знати розподіл компетенцій поміж країнами-членами ЄС та окремими інституціями Європейського Союзу. Також вони повинні знати, яку допомогу Європейський Союз надає Україні", - сказав він.

На думку Стуліка, якщо українське керівництво бачить майбутнє України в Європі, то українцям слід більше знати про європейські цінності.

У його розумінні Європейський Союз - це "унікальне об'єднання, яке забезпечило мир у Європі після Другої світової війни, а також права людини та економічний добробут".

Водночас директор європейський проектів громадської організації "Інтерньюз-Україна" Володимир Єрмоленко переконаний, що громадяни ЄС роблять ті ж самі помилки, що й українці. Наприклад, деякі європейці, вважають, що Україна вже увійшла в об'єднану Європу.

"Головне, що українці повинні знати про ЄС, - це не те, скільки країн він об'єднав, і які з них входять до зони євро", - сказав він.

"Вони повинні знати, як організоване там життя. Наприклад, яка частка відновлюваних джерел енергії в різних країнах ЄС, який середній вік вступу до вищих навчальних закладів і як організоване навчання, яка соціальна підтримка молодих матерів", - вважає Єрмоленко.

Водночас експерт застерігає, що не слід сприймати ЄС "як Ельдорадо чи рай".

Він вважає, що в Україні набагато вища мобільність молоді, фахівець у 30 років може досягнути набагато більше у кар'єрі в Україні, ніж у Франції чи Нідерландах. А інформувати про Європейський Союз повинна в першу чергу Україна.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування