Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Філарет просить Януковича і Могильова розібратися, чому прочан не пускали у Київ

П'ятниця, 30 липня 2010, 16:20

Патріарх Філарет просить президента Віктора Януковича і міністра внутрішніх справ Анатолія Могильова розібратися з фактами перешкоджання віруючим взяти участь в Хресній ході з нагоди Дня Хрещення Русі.

Про це під час прес-конференції заявив секретар Священного Синоду УПЦ КП єпископ Євстратій (Зоря), повідомляє УНІАН.

Він зауважив, що віруючі з різних регіонів зіткнулися з численними перешкодами взяти участь у богослужінні та Хресній ході, які проводилися УПЦ Київського Патріархату в столиці.

Зокрема, наголосив єпископ Євстратій, 26-27 липня до Київської Патріархії з низки областей України, в першу чергу із західного регіону, почала надходити "тривожна інформація" про перешкоджання виїзду віруючих у Київ.

За його словами, "під тиском невстановлених осіб", автоперевізники почали масово відмовлятися від доправлення прочан.

"У приватних розмовах свої дії вони пояснювали погрозами правоохоронців відібрати ліцензії на перевезення та створити інші перешкоди у діяльності", - сказав Євстратій.

Він наголосив, що вже в ніч з 27 на 28 липня та зранку 28 липня у Київську Патріархію надійшли численні повідомлення про випадки перешкоджання виїзду прочан до Києва або в'їзду в нього.

За його словами, не змогли дістатися Києва або виїхати з пунктів відправлення автобуси з Чернівецької, Тернопільської областей, Харкова, Одеси, чинилися перешкоди виїзду автобусів з Вінницької, Дніпропетровської, Львівської, Рівненської, Сумської та інших областей.

Єпископ стверджує, що автобуси зупинялися ДАІ під вигаданими приводами.

"За кілька кілометрів від міста (Києва) автобуси також масово зупинялися працівниками ДАІ, які забороняли рухатися далі. Відновити рух вдавалося лише після тривалих переговорів та висловлення прочанами наміру організувати на місці акції протесту проти свавілля", - сказав єпископ.

Євстратій зауважив, що інформацію про такі події з паломниками Київського Патріархату МВС розцінило як провокацію, не зважаючи на те, що безліч прочан її підтверджували.

Він зауважив, що в Київському Патріархаті розцінюють це як порушення прав громадян на свободу совісті та віросповідання, а також на свободу пересування.

"Особливо прикрими всі ці факти виглядали на фоні надання можливості для безкоштовного проїзду та іншого сприяння з боку місцевої влади у доставці віруючих Московського Патріархату до місць богослужінь глави РПЦ в Одесі та Дніпропетровську", - сказав єпископ.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування