У Росії рекордно впала довіра до Путіна й Медведєва

Вівторок, 10 серпня 2010, 12:36

Росіяни стали менше довіряти своєму президенту Дмитру Медведєву (на 5-10% менше) і прем'єру Володимиру Путіну (на 6-8%).

Їхні рейтинги довіри з початку року опустилися до мінімальних за останні декілька років, свідчать дані фонду "Общественное мнение" (ФОМ), ВЦИОМ і "Левада-Центр".

Так, за даними ФОМ, у порівнянні із січнем, коли Медведєву довіряли 62% громадян, на 1 серпня їх залишилося тільки 52%. Так низько підтримка президента опускалася лише у 2008 році, коли почалася криза, пише російська газета "Ведомости".

Рейтинг прем'єра теж представляє мінімальний показник останніх років. Йому довіряють 61% опитаних, стільки ж, скільки в червні. Останній раз так низько підтримка Путіна опускалася в 2006 році. У січні прем'єру довіряли 69% опитаних.

ВЦИОМ свідчить про ту ж тенденцію: рейтинг довіри до Медведєва впав із 44% до 39%, а до Путіна - з 53% до 47%.

За даними "Левада-Центра", число тих, хто довіряє президенту, знизилося тільки з 39% до 38%, а тих, хто довіряє прем'єру, - зі 48% до 44%.

Джерело, близьке до Кремля, зазначає, що у зміни ставлення людей до влади немає очевидних причин і тому незрозуміло, як виправляти ситуацію.

Співрозмовник видання вказує, що функціонери "Єдиної Росії" (її рейтинг опускався разом із президентським і прем'єрським) почали турбуватися з цього приводу ще наприкінці зими.

Провідний науковий співробітник Інституту соціології РАН Леонтій Бизов вважає, що рейтинги прем'єра й президента за півтора роки можуть опуститися до 40%, незважаючи на лояльне телебачення.

За його словами, у суспільстві є моральна втома від Путіна, зріє протестний потенціал. І це при тому, що на рейтингах ще не позначився ефект від пожеж, однак він сильно вдарить по них.

Заступник керівника виконкому "Єдиної Росії" Олексій Чадаєв упевнений, що обвалу рейтингів перших осіб і партії не буде, люди в критичній ситуації згуртуються навколо неї.

А на думку президента ФОМ Олександра Ослона, нинішнє зниження рейтингів довіри можна пояснити спекою, яка зіпсувала настрій громадян.

У серпні рівень підтримки влади, безсумнівно, знизиться, визнає радник першого заступника керівника адміністрації президента РФ Гліб Павловський.

За його словами, пожежі заскочили керівництво Росії зненацька, вертикаль влади виявилася негідною саме в тій ситуації, яку вважала для себе емблемною.

"Це ознака виснаження системи керівництва", - констатує Павловський.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...