Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Владі порадили не піаритися на національній безпеці

Субота, 14 серпня 2010, 15:54
Відновлення потенціалу Ради нацбезпеки та оборони потребує істотного перегляду підходів до функціонування самого органу.

Про це у статті для "Дзеркала тижня" заявили екс-секретар РНБО Олександр Горбулін та лауреат Державної премії в галузі науки і техніки Олександр Бєлов.

"Слід остаточно відмовитися від розгляду на засіданнях РНБОУ десятків питань, що унеможливлює їх справді глибоке опрацювання. Засідання Ради мають знову перетворитися на важливу подію, як це було за часів Леоніда Кучми", - зазначили вони.

"Водночас діяльність Ради має бути чітко сконцентрована на вирішенні кількох провідних, найважливіших безпекових проблем. При цьому життєво важливо чітко розмежувати сфери відповідальності з Кабміном та адміністрацією президент", - вважають автори.

За їхніми словами, "принциповим є вирішення проблем ресурсного (фінансового) забезпечення рішень, які приймаються РНБО". "Йдеться, насамперед, про детальне опрацювання проектів з участю представників уряду і Мінфіну зокрема", - додали автори.

"Останні роки чітко засвідчили, що ефективність апарату РНБО не можна підвищити, тільки збільшуючи його чисельність", - наголосили Горбулін та Бєлов.

Вони зазначили, що "погляд на Раду як на своєрідне сховище, "відстійник" колишніх високопосадовців, як і на школу для підготовки молодих кадрів, не сприяє її ефективності".

"Варто зауважити, що структура апарату - річ важлива, але не вирішальна. Головне - її наповнення фахівцями із високими інтелектуальними, організаційними, професійними та людськими якостями", - йдеться у статті.

Автори підкреслюють, що "дуже важливим напрямом є забезпечення координації органів сектору безпеки, вироблення їхньої спільної позиції, пошук взаємоприйнятних підходів до вирішення спільних проблем".

За словами Горбуліна та Бєлова, "не заформалізовані робочі групи з участю компетентних представників органів виконавчої влади можуть зробити набагато більше, ніж усі формальні міжвідомчі комісії".

"При цьому роль працівників апарату - не роздавання вказівок, а неформальне лідерство в роботі. Не в усьому використано можливості міжвідомчих комісій, які існують при РНБО", - вважають вони.

"Слід усвідомити - проблема не в повноваженнях, а в їх ефективному використанні. Головне, щоб не перемогла точка зору на Раду як на певний аналог безпекового Кабміну і майданчик для PR", - зазначається у статті.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
11:00
Розстріл поліцейських на Вінниччині: підозрюваним допомагали тікати двоє військових
10:58
фотоЗа хабарі робили довідки про інвалідність: ДБР викрило групу медиків на Львівщині
10:52
Сольський досі міністр і після виходу на волю зможе повернутися до роботи - адвокат
10:40
"Укрзалізниця" відновила регулярний рух поїздів на Харківщині
10:30
У Харкові двоє ремонтників коригували атаки РФ по позиціях мисливців за "Шахедами"
10:29
Виросли на війні: скільки PepsiCo, Phillip Morris та інші заробили в Росії у 2023
10:25
Anglo American відхилила пропозицію з поглинання від гірничодобувного гіганта BHP як значно недооцінену
Усі новини...