Україна їстиме китайську гречку?

Середа, 25 серпня 2010, 16:41

У зв'язку з дефіцитом гречки вітчизняного виробництва Україна вже найближчим часом вимушена буде розпочати закупівлі цієї крупи в Китаї.

Про це "proUA" повідомив директор консалтингового агентства "ААА" Сергій Наливка.

"Сьогодні, крім деяких країн СНД, масово гречку вирощують тільки в Китаї. Країна зуміла так збільшити виробництво, що вже може забезпечувати слов'янські країни популярною крупою", - зазначив експерт .

"В Україні було посіяно на 25% менше гречки, ніж в 2009 році. Об'єми урожаю зменшилися на 29%. Країна одержить всього біля 165 тисяч тонн сировини або близько 148 тисяч тонн готової крупи при потребі 280 - 300 тисяч тонн на рік. Це половина від необхідного" - сказав він.

За словами експерта, якість китайської гречки цілком відповідає українським нормам.

При цьому Наливка підкреслив, що навіть імпортні постачання не зможуть зупинити зростання цін на цю культуру в Україні.

"З початку 2010 року вартість гречки в роздробі виросла майже в 3 рази - до 14 гривень за кілограм. Але до кінця року роздрібні ціни на гречку на внутрішньому ринку найближчим часом виростуть ще на 30-40%. До речі, традиційно гречку замінюють рисом і є загроза, що рис покаже аналогічну цінову тенденцію", - сказав експерт.

Нагадаємо, сьогодні прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що в Україні відсутні підстави для значного зростання цін на продукти харчування.

В останні дні Росія, у зв'язку з дефіцитом гречки в роздрібних мережах, почала імпорт цієї продукції з Китаю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування