Росія запропонувала Україні не те, на що в нас "розраховували"

П'ятниця, 10 вересня 2010, 09:18

У випадку створення спільного підприємства "Нафтогазу України" і "Газпрому" Росія готова внести Астраханське газове родовище й деякі родовища на півострові Ямал.

Про це сказав заступник глави ВАТ "Газпром" Валерій Голубєв у четвер, не повідомивши подробиць.

У прес-службі Мінпаливенерго коментувати заяву Голубєва відмовилися. Але джерело в міністерстві розповіло журналісту "Комерсант-Україна", що "це не зовсім те, на що ми розраховували".

"Нас від початку цікавили Уренгойське та Астраханське родовища, у першу чергу перше, котре має відповідну інфраструктуру з доставки газу й найнижчу ціну сировини, що добувається, у Росії", - сказало джерело в Мінпаливенерго України.

За його словами, родовища на Ямалі, де газ добувають в умовах вічної мерзлоти й немає газопроводів, вимагають колосальних капіталовкладень.

"Ми говоримо, що за рахунок створення СП хочемо залучити $2,5 млрд на реконструкцію газотранспортної системи, а виходить, що стільки ж доведеться інвестувати у видобуток газу", - підкреслив співрозмовник видання.

За інформацією Мінпаливенерго, собівартість видобутку газу на родовищах Ямалу в 1,5 рази вища, ніж на Уренгойському.

Раніше вести розробку на Астраханському родовищі не змогли найбільші світові нафтові компанії ENI і Total через високий вміст сірки у газі, що там добувається.

Видобуток Україною газу на території Росії розглядається в якості однієї з умов створення спільного підприємства "Нафтогазу" й "Газпрому".

Україна готова внести в нього газотранспортну систему й нафтогазове родовище площа Паласа на шельфі Чорного моря, а у відповідь розраховує отримати в Росії родовище, видобуток газу на якому вже становить 30 млрд куб. м. на рік. Ці обсяги повинні повністю забезпечити газом українську промисловість за низькими цінами.

Член комітету Верховної Ради з питань ПЕК Олександр Гудима зазначає, що це не єдина розбіжність сторін при створенні СП.

Раніше голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що співпраця російського газового монополіста з "Нафтогазом" обов'язково має закінчитися злиттям двох компаній.

Але прес-секретар прем'єра України Віталій Лук'яненко в середу заявив: "Позиція прем'єра залишається незмінною - ні про яке поглинання або злиття не йдеться".

І голова Мінпаливенерго Юрій Бойко додав, що злиття неможливе, бо Росія не погодиться, щоб в об'єднаному активі у сторін було по 50%.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування