Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Луценко про справу Гонгадзе: "Розслідування дало неправдоподібну версію"

П'ятниця, 17 вересня 2010, 12:41

Екс-голова МВС Юрій Луценко впевнений, що його попередник Юрій Кравченко якщо й давав вказівку знищити Георгія Гонгадзе, то лише за дорученням "згори"

Про це він сказав в інтерв'ю "Газеті по-київськи", коментуючи заяву Генпрокуратури про те, що покійний Кравченко був єдиним замовником убивства Гонгадзе.

"Я не вірю, що Кравченко ні з того, ні з цього міг замовити вбити журналіста. Відомо, що Гонгадзе ніколи не перетинався з ним і навіть не писав на тему міліції. У Кравченка не було ні професійного, ні особистого мотиву вбити Гонгадзе", - заявив Луценко.

"Очевидно, що якщо Кравченко й давав вказівку на знищення журналіста, як про це говорить Пукач, то він лише виконував доручення згори", - упевнений він.

За словами Луценка, який свого часу спілкувався з Гонгадзе як редактор "Граней", є дві версії.

"Одна проста - та, котру викладає Пукач. за нею віддав наказ Кравченко, але тоді не встановлено хто давав вказівки Кравченку? Якщо її розвити, швидше за все, це президент Кучма", - сказав екс-голова МВС.

"Друга версія - злочинні накази Пукач отримав від Юрія Дагаєва (колишній глава ДУС, помер у 2003 році) Едуарда Фере (керівник апарату МВС, помер у 2008 році після 6 років, проведених у комі) або інших людей, які були наближені до Кучми. Приміром, керівника його адміністрації (Литвина)", - додав він.

За словами Луценка, "якщо Пукачу поставили завдання вигородити Кучму, тоді незрозуміло чому він розповів про зустріч із Литвином у кабінеті Кравченка".

"Якби він навпаки хотів підкреслити іншу версію - про вказівки за спиною Кравченка (від оточення Кучми) тоді незрозуміло чому він прямо вказує на Кравченка. У кожному разі озвучена версія Генпрокуратури - дуже неправдоподібна", - заявив Луценко.

"Розслідування дало неправдоподібну версію. У Кравченка на вбивство не було жодних мотивів. Тепер стоїть питання - що буде говорити Пукач на судовому слідстві. Віддуватися за всіх йому немає сенсу", - упевнений він.

На думку Луценка, оскільки Пукачу загрожує довічне ув'язнення і йому "втрачати вже нема чого", то "під час судового слідства він може дати радикально нові свідчення, які можуть перевернути всю справу".

Він також не виключає, що статус Литвина на суді може змінитися:   

"Виходячи з матеріалів досудового слідства, які озвучувалися, Литвин - людина, яка, щонайменше, знала про злочин. Очевидно, на суді він буде серйозним свідком, і я не виключаю, що його статус у процесі може змінитися", - сказав Луценко.

"Влада буде захищати Кучму - безумовно, він її хресний батько і його взагалі вивели з процесу. Литвина теж поки що захищають, але тримають свідком, у підвішеному стані. Тут усе вже залежить від свідчень Пукача", - вважає він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування