Литвин не уявляє, як Янукович стане Кучмою

П'ятниця, 17 вересня 2010, 16:00
Спікер Володимир Литвин не бачить підстав говорити про повернення до Конституції, ухваленої у 1996 році.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Kyiv Post", повідомляє прес-служба парламенту.

"Сьогодні немає підстав говорити про те, що завтра Україна повернеться до Конституції 1996 року. І взагалі мені важко уявити, як це може відбутись", - сказав він.

"Відтак, я виходжу з того, що Конституційний Суд всебічно розгляне це питання, в тому числі, з урахуванням наслідків прийняття того чи іншого рішення", - зазначив Литвин.

"КС прийме те рішення, яке вважатиме за потрібне, але разом з тим його належить імплементувати парламенту. А говорити, що після рішення КС ми автоматично отримаємо Конституцію зразка 1996 року, - просто абсурд", - наголосив спікер.

Литвин пояснив, що "немає закону конституційного виміру, а є Конституція - цілісний документ зі змінами і доповненнями, внесеними Верховною Радою 8 грудня 2004 року".

"У разі прийняття рішення КС, яким він зверне увагу парламенту на те, що той порушив процедуру, яка міститься в конституційних приписах, і зобов'яже виправити ситуацію, Верховна Рада зобов'язана це зробити", - зазначив він.

Литвин підкреслив, що він не є прихильником того, щоб "розглядати Конституцію виключно під кутом зору внесення змін у розділи, які стосуються владних повноважень".

На думку спікера, потребують уточнень норми Конституції щодо організації влади на місцях у частині передачі повноважень і відповідальності на місцевий рівень.

Відповідаючи на питання, чи підтримує він повернення президенту тих повноважень, які були до конституційної реформи 2004 року, він зазначив: "Справа не в голослівних твердженнях політиків про підтримку чи непідтримку. Головне - підтримка суспільства".

"Президент задекларував рішучі дії в плані перетворень у країні. Відтак спочатку потрібно організувати реформаторську роботу. І коли вона почнеться, буде видно, яких повноважень бракує", - вважає Литвин.

Разом з тим, керівник парламенту висловив думку, що повинні бути підкріплені повноваження глави держави в частині гарантування безпеки країни і в частині реалізації зовнішньої політики.

"Україна 2010 року - це не Україна 1996 року і навіть не Україна 2004 року. Тому говорити про автоматичне повернення повноважень, принаймні з цієї точки зору, є некоректним", - наголосив Литвин.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування