Януковича у США назвали нещирим. Чекають "жестів"

Середа, 22 вересня 2010, 08:56


Колишній голова Українського конгресового комітету Америки Аскольд Лозинський вважає нещирим лист президента Віктора Януковича до цього комітету.

Про це Лозинський, який тепер є радником керівництва цієї організації і активістом української діаспори в Америці, сказав в інтерв'ю українській службі "Бі-Бі-Сі".

За його словами, у листі, який Янукович надіслав до Українського конгресового комітету Америки напередодні свого візиту в США, "немає жодного змісту".

"Очевидно, що президент Янукович не хоче бачити під час свого приїзду демонстрації українців під представництвом. Уникнути цього хоче не лише президент Янукович, але й посольство України в Америці", - сказав Лозинський.

За його словами, у цій справі до нього минулого тижня "дзвонив навіть сам посол України, розпитуючи, як можна скасувати цю маніфестацію".

"Я сказав наступне: щоб скасувати цю маніфестацію, треба щоб, принаймні, президент зробив якийсь жест, позитивний жест зі свого боку, щоб показати, що він до певної міри змінює курс своєї політики", - сказав екс-голова Українського конгресового комітету Америки.

"Мене тоді посол Олександр Моцик запитав: "Який жест?". Я сказав, що це має бути конкретний жест. Одним з таких може бути зняття з посади нинішнього міністра освіти Дмитра Табачника. Другим може бути зняття з посади голови Українського інституту національної пам'яті комуніста Солдатенка", - зазначив він.

"Третій жест: щоб президент заявив, що його заява у Страсбурзі у квітні фактично була непроаналізована, що він згодом це питання проаналізував, і що він переконаний, що Голодомор був геноцидом українського народу", - додав Лозинський.

У листі Януковича до Українського конгресового комітету Америки, зокрема, йшлося про необхідність більш активного діалогу влади в Україні з представниками української діаспори, широкого об'єднання усіх конструктивних сил в Україні та за її межами.

Також президент України у листі повідомив, що доручив Кабінету міністрів негайно передати музей "Тюрма на Лонцького" у Львові, який став об'єктом перевірок СБУ, від СБУ у відомчість Інституту Національної пам'яті.

Також Янукович заявив, що ініціює "розсекречення  архівних матеріалів, що стосуються періоду Голодомору, і передачу їх теж в Інститут Національної пам'яті".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування