Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ досі не повернула "Тюрмі на Лонцького" вилучені документи

П'ятниця, 24 вересня 2010, 09:56


СБУ досі не повернула музею "Тюрма на Лонцького" вилучені комп'ютери, які належать членам Наглядової ради музею, і робочі матеріали, підготовлені до наступної експозиції.

Директор музею Руслан Забілий сказав Радіо "Свобода", що це зупинило роботу над виставкою, присвяченій дисидентам.

Він зазначив, що проти нього порушено кримінальну справу "за фактом".

"Справа відкрита за фактом, але я досі не ознайомлений з постановою про відкриття справи, не знаю, як я проходжу у ній - чи як підозрюваний, чи як свідок", - сказав Забілий.

"Жодних викликів для роз'яснення, пояснення, допиту не було від дня затримання. Ситуація видається більш ніж дивною", - додав він.

На думку Забілого, "це зробилось, щоб залякати істориків, щоб вони собі зробили відповідні висновки, якими темами не варто займатись".

Як відомо, раніше Служба безпеки України вилучила декілька жорстких дисків із інформацією та деякі документи в робітників львівського музею "Тюрма на Лонцького" під приводом того, що історики нібито планують розсекретити державну таємницю. За даними СБУ, слідчі проводять експертизу вилученого.

Президент Віктор Янукович напередодні візиту до США доручив передати Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького" у Львові з підпорядкування СБУ в управління Інституту національної пам'яті.

Працівники музею позитивно оцінюють цю ідею, бо про це йшлося ще коли створювали меморіал. Однак Забілий повідомив, що ще ніхто не спілкувався з науковцями про передачу меморіалу й окрім заяви Януковича реальних кроків у цьому напрямку ще не зроблено.

"Ми лише чули зі ЗМІ слова президента - і все. Думаю, що це буде довший процес, особливо, коли мова йде про фінансування", - сказав він.

"Скільки у бюджеті буде передбачено коштів, чи взагалі їх запланують, покаже, наскільки музей почуватиметься впевнено, чи питання збереження національної пам'яті є цікавим і важливим для влади", - додав Забілий.

За його словами, ще торік до Кабміну була подана програма про музей, яка мала бути включена у бюджет, "але цього не сталося, бо прийшов уряд Азарова і зупинив процес передачі", а "сьогодні повернулись знову до цього питання під тиском громадськості".

"Ми не змінюватимемо формату музею, наші орієнтири визначені від початку: розкрити суть тоталітарних режимів на території України, увесь механізм використання людей різних національностей цими тоталітарними режимами, показати, що поряд із українцями жертвами були поляки, євреї, інші національності, які сиділи ось тут, у тих камерах", - сказав Забілий.

"Ми маємо переосмислити минуле, повинні мати доступ до документів, а влада хоче затерти злочини тоталітарного минулого", - упевнений він.

На разі музей працює за звичайним графіком. Після скандалу з СБУ кількість відвідувачів навіть збільшилась: у будній день уже до обіду в музеї побували 40 осіб.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:12
У Білому домі розповіли, чому США передали Україні ракети ATACMS ще у березні
22:48
Салліван: Через затримку з допомогою Україна втратила Авдіївку
22:35
відеоУльтраправий політик випустив у Європарламенті голуба, побажавши "миру" Україні та Росії
22:25
оновленоУкраїнські чоловіки 18-60 років не зможуть отримати паспорти за кордоном – постанова КМУ 
22:09
фото, відеоУ Миколаєві через невідому вибухівку запалали авто: п′ять рятувальників постраждали
22:01
Під парламентом Грузії знову протестують проти закону про "іноагентів"
21:54
Економічні новини 24 квітня: справа Сольського, ТРЦ "Гулівер" хочуть передати в управління АРМА
21:42
Україна і Португалія почали переговори про гарантії безпеки
21:33
Усіх абонентів у Києві, Одесі та Хмельницькому заживили, у Харкові діють обмеження – Міненерго
21:22
Єврокомісар вважає, що вступ України в ЄС не спричинить значних фінансових проблем
Усі новини...