Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Шевченко каже, що віддане йому крісло не змусить опозицію мовчати

П'ятниця, 24 вересня 2010, 11:50


Депутат БЮТ Андрій Шевченко каже, що його призначення головою парламентського комітету з питань захисту свободи слова й інформації не змусить опозицію мовчати.

Про це він заявив в інтерв'ю "Комерсант-Україна", погоджуючись із думкою, що коаліція спробувала так "підкупити громадську думку й поліпшити свою оцінку в очах Заходу".

"Але якщо хтось вважає, що, віддавши крісло голови комітету, можна змусити опозицію замовчати - це ілюзія", - запевнив Шевченко.

"Позиція фракції залишається незмінною: у нас є всі ознаки того, що в Україні згортається і демократія, і свобода слова. І моя основна мета як голови комітету - зробити все для того, щоб цей процес зупинити", - підкреслив він.

За словами БЮТівця, у коаліції "вирішили, що ось зараз ми це крісло віддамо - і нас за це менше будуть критикувати". "Ілюзія", - наголосив Шевченко.

За його словами, у комітету - "цілий пакет гарячих законопроектів": "Перший - постанова про введення тимчасового мораторію на перевірки ЗМІ під час проведення виборчих кампаній. Другий - закон про доступ до публічної інформації".

"Зараз журналіст або громадянин повинен "вигризати" інформацію в чиновників і доводити, чому він має право її отримати. Ми хочемо поміняти філософію - зробити всю інформацію, якою володіють чиновники, доступною. Звісно, крім чітко регламентованих випадків, коли інформація становить собою державну таємницю", - пояснив Шевченко.

"Третє - посилення гарантій свободи слова в Україні. У законопроектах, які пов'язані з цими питаннями, є багато цікавих ідей, як посилити захист журналіста в умовах цензури", - додав голова комітету.

За словами Шевченка, "цей рік можна сміливо назвати найгіршим за останні 10 років за числом нападів на журналістів".

"У Коломиї проломили голову головному редактору; у Харкові викрали й, можливо, убили журналіста; у Полтаві побили оператора; у Херсоні вигнали з сесії місцевої ради журналіста з посвідченням...", - перелічив він

"Найбільш резонансні історії залишаються без уваги прокуратури й МВС. Тут я нагадаю історію з Андрушком, репортером СТБ, Кутраковим із "Нового каналу", якого в Українському домі бив "Беркут". Це все не викликало жодної реакції", - зазначив Шевченко.

"Відтоді як Кабмін взяв у своє керування державне телебачення й радіо, керівник "Першого національного" дозволяє собі розповідати, як він робив фільм у подарунок президенту й із задоволенням розміщував його в ефірі свого каналу. А його віце-президент Арфуш прямо каже: "Наше завдання - підтримувати владу", - сказав він.

За словами Шевченка, "потрібно визначити ті висоти, які ми не маємо права здавати": "Наприклад, інтернет. Це та територія свободи, яку потрібно захищати".

"Я скептично ставлюся до ситуації на телеканалах, незважаючи на героїчні вчинки окремих журналістів. Мені здається, що центральні телеканали живуть у передчутті "темників". Там менеджментом робиться все, щоб інсталювати нову систему контролю ефірів на предмет відповідності чинної влади", - сказав він.

Шевченко також назвав Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі "сплячим інструментом цензури".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...