Публічність судів коштувала державі мільйонів

Понеділок, 27 вересня 2010, 16:29
Витрати держави на створення й експлуатацію системи Єдиного державного реєстру судових рішень виявилися неадекватними результатам її роботи.

Як повідомила прес-служба Рахункової палати, у ході останнього контрольного заходу перевірено ефективність використання Державною судовою адміністрацією та держпідприємством "Інформаційні судові системи" бюджетних коштів на створення і функціонування реєстру.

За висновками колегії, протягом 2005 року - першого півріччя 2010 року на створення та функціонування реєстру та ДП "Інформаційні судові системи" неефективно та з порушеннями законодавства використано 64,8 мільйони гривень бюджетних коштів.

Це призвело до недофінансування потреб судів ресурсами, необхідними для їхньої діяльності, йдеться у повідомленні.

"У 2009 році Державною судовою адміністрацією через ДП "Інформаційні судові системи" сплатила комерційним структурам лише 1,1 мільйон гривень за право користуватися базою даних реєстру, а на 2010 рік ці витрати передбачені в сумі 11,3 мільйонів гривень", - зазначили у Рахунковій палаті.

Таким чином, середня вартість внесення одного судового рішення до реєстру торік становила 11,05 гривень, "що є економічно невигідним для бюджету", йдеться у повідомленні.

У відомстві наголошують, що "систему Єдиного державного реєстру судових рішень фактично створено, але практично вона не завершена і має цілу низку недоліків".

"Зокрема, технічна документація не відповідає встановленим державним стандартам, не вжито належних заходів із захисту інформації, а сам реєстр має недоліки технічного характеру, які будуть унеможливлювати або значно ускладнювати роботу користувачів з його базою даних", - зазначили у Рахунковій палаті.

"Внаслідок зазначених прорахунків, а також неефективної управлінської діяльності Державною судовою адміністрацією своєчасно не організовано наповнення бази даних реєстру", - йдеться у поідомленні.

Колегія Рахункової палати наголосила, що основною причиною такого стану справ стало те, що Державна судова адміністрація здійснювала заходи зі створення реєстру поза межами Національної програми інформатизації.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...